Melasa z morwy jest jednym z najpopularniejszych tureckich produktów. Bogata w witaminy i minerały, od dawna stosowana jest w kuchni i medycynie ludowej. Była wytwarzana w już Cesarstwie Rzymskim i starożytnej Grecji, a historia jej produkcji sięga w tureckiej Anatolii XI wieku. Morwa uprawiana jest niemal w każdej wiosce Anatolii, a domowy, tradycyjny sposób wytwarzania melasy morwowej jednoczy wszystkich członków rodziny. Mężczyźni potrząsają drzewami, a kobiety zbierają spadające morwy. Następnie owoce morwy pakuje się do worków i wyciska we wklęsłym kamieniu zwanym salką. Sok jest odcedzany, a później gotowany przez wiele godzin na ogniu opalanym drewnem.
Co to jest melasa z morwy?
To naturalny i aromatyczny gęsty syrop wytwarzany z soku z owoców morwy. Ma charakterystyczny słodko-owocowy smak, który idealnie pasuje do różnorodnych potraw, od mięsnych zapiekanek, przez sosy sałatkowe po wypieki.
Do czego dodawać melasę z morwy?
Melasa z morwy to wszechstronny i zdrowy składnik wielu posiłków, który dodaje potrawom smaku i wartości odżywczych. W Turcji jest używana do przygotowywania tradycyjnych słodyczy, takich jak asure, dynia gotowana w syropie.
Można ją stosować do zapiekanek mięsnych i warzywnych (w niewielkiej ilości) oraz dżemów i sosów sałatkowych. Melasa z morwy podkreśli również smak deserów, ciast i naleśników. Użyj melasy zamiast cukru do słodzenia herbaty albo dodaj łyżkę stołową do jogurtu i płatków owsianych lub posmaruj nią chrupiącego tosta.
W 100% naturalna, gęsta melasa z morwy Metin 380 g jest niezastąpiona jako dodatek do sałatek, deserów i owsianki, a przy tym zapewnia zastrzyk energii i dostarcza niezbędnych witamin.
Czy melasa z morwy jest zdrowa?
Melasa owocowa z morwy jest produktem w 100% naturalnym, mogą ją bez obaw jeść osoby w każdym wieku, weganie i wegetarianie, diabetycy. Do melasy nie dodaje się cukru, a cała słodycz zawarta w melasie pochodzi tylko i wyłącznie z owoców morwy. Melasa z morwy nie zawiera konserwantów, barwników ani innych ulepszaczy, dzięki czemu nie wywołuje reakcji alergicznych. Jest bogatym źródłem niezbędnych witamin i minerałów, takich jak żelazo, wapń i witaminę C, które są ważne dla naszego zdrowia. Zawiera również naturalne cukry owocowe.
Uważa się, że 1 łyżka stołowa melasy czczo zapewnia zastrzyk energii na początek dnia, a regularne przyjmowanie może nawet pomóc wzmocnić układ odpornościowy.
Zawarte w melasie z morwy składniki odżywcze szybko przedostają się do krwi i zaspokajają nasze potrzeby energetyczne. Dlatego stanowi ona ważny produkt spożywczy dla dorastających dzieci, sportowców, pracowników fizycznych i kobiet w ciąży. Melasa zawiera również witaminy B1 i B2, które zwiększają odporność immunologiczną i wzmacniają dziąsła, pomagają w przypadku osteoporozy, choroby układu trawiennego, astmy i zapalenia oskrzeli.
Właściwości melasy z morwy
Włączona do codziennej diety melasa z morwy:
- pomaga kontrolować poziom insuliny u osób z cukrzycą, hiperglikemię,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspomaga proces odchudzania, zmniejsza łaknienie na słodycze,
- dzięki dużej zawartości pektyn wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit.