Turecki “Dut Pekmezi” to gęsta, naturalna melasa z owoców morwy, bez dodatku cukru.
W Turcji często mieszany z Tahin, powstaje lejąca pasta o gęstej konsystencji idealna na kanapki.
Melasa morwowa wzbogaci smak deserów, ciast, naleśników, można używać do słodzenia herbaty.
Włączona do codziennej diety melasa z morwy:
– pomaga kontrolować poziom insuliny u osób z cukrzycą, hiperglikemię,
– obniża poziom cholesterolu,
– wspomaga proces odchudzania, zmniejsza łaknienie na słodycze,
– dzięki dużej zawartości pektyn wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Melasa jest produktem w 100% naturalnym, więc mogą ją jeść alergicy, weganie i wegetarianie, diabetycy.
Nie zawiera konserwantów, barwników ani innych ulepszaczy. Dzięki temu nie wywołuje reakcji alergicznych.
Do melasy nie dodaje się cukru. Cała słodycz zawarta w słoiczku pochodzi tylko i wyłącznie z owoców morwy.
Przepis na Tahinli Dut Pekmez
Pastę sezamową mieszamy z syropem morwowym, ok. 2 części Tahin, 1 część Dut Pekmezi. Uzyskamy pastę o gęstej konsystencji, o smaku przypominającym chałwę, łatwa do smarowania. Tahin Pekmez jest świetny do kanapek, naleśników, do ciasta np. drożdżowego lub jako deser po posiłku. Podajemy dzieciom i osobom starszym jako zastrzyk energii. Zdrowa alternatywa nutelli, bez cukru, 100% naturalna.
Skład: melasa z morwy
Waga: 380g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.