Ma aromatyczny orzechowy posmak. Używa się jej jako alternatywy dla masła arachidowego. Pasta zawiera dużo wapnia i wiele witamin, wspomaga przemianę materii i wspiera naturalną odporność organizmu.
Pastę sezamową używamy do hummusu
Po połączeniu z odrobiną wody, sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem i solą otrzymamy smaczny dip-sos do warzyw, super na bakłażan.
Tahini przed użyciem dobrze mieszamy.
Przepis na Tahin Pekmez
Pastę sezamową mieszamy z syropem winogronowym, ok. 2 części Tahin, 1 część Űzűm Pekmezi. Uzyskamy pastę o gęstej konsystencji, o smaku przypominającym chałwę, łatwa do smarowania. Tahin Pekmez jest świetny do kanapek, naleśników, do ciasta np. drożdżowego lub jako deser po posiłku. Podajemy dzieciom i osobom starszym jako zastrzyk energii. Zdrowa alternatywa nutelli, bez cukru, 100% naturalna.
Składniki: 100% ziarna sezamu
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 2757 kJ / 604 kcal; Tłuszcz 48,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,6 g; Węglowodany 13,6 g, w tym cukry 1,3 g; Błonnik 11,5 g; Białko 21,9 g; Sól 0,4 g.


Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.