Olejek pomarańczowy do masażu – na co pomaga i jak go używać. To pytanie często nam zadajecie. Zdolność olejku pomarańczowego do naturalnego zmniejszania objawów wielu dolegliwości sprawiła, że znalazł on zastosowanie w medycynie i kosmetyce m.in. w łagodzeniu przewlekłego stresu. Przyjemny zapach olejku pomarańczowego poprawia nastrój, a jednocześnie relaksuje i uspokaja. Stosowany podczas masażu olejek […]
Category Archives: Turecki Sklep
Pory duszone w oliwie Przepis na zeytinyağlı pırasa. Pory duszone w oliwie zeytinyağlı pırasa to wyjątkowe danie i specjalność kuchni tureckiej. W Polsce por wykorzystywany jest głównie jako dodatek do innych potraw, ale gotowanie porów z oliwą z oliwek czyni je wyjątkowo smacznymi i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Kluczowym składnikiem zeytinyagli pirasa są […]
Woda różana Skarby z płatków róży damasceńskiej Woda różana, podobnie jak woda z kwiatu pomarańczy, jest destylatem pozyskiwanym z płatków kwiatów. W tym przypadku róży damasceńskiej (Rosa Damascena), uprawianej w Libanie, Syrii, Turcji, Jordanii i Palestynie. Woda różana jest niezastąpionym składnikiem tureckich słodyczy, a lokum różane jest od dawna jednym z najbardziej lubianych tureckich produktów. […]
Melasa winogronowa nazywana w Turcji pekmez może być stosowana na setki sposobów. To naturalny, słodki i gęsty syrop przygotowywany z dojrzewających w słońcu winogron. W Turcji i krajach śródziemnomorskich od czasów starożytnych jest stosowana jako słodzik. Zanim Arabowie wprowadzili cukier trzcinowy do Europy, melasa winogronowa stanowiła najlepszy zamiennik miodu.
Baklava tradycyjny deser, przygotowywany z cienkiego jak papier ciasta filo, przekładanego warstwami pistacji, orzechów lub migdałów i nasączonego słodkim syropem. Kiedyś przysmak bogaczy, dziś dostępna dla wszystkich miłośników kuchni tureckiej i arabskiej. Przyjmujemy zamówienia na balkavę na święta biuro@tureckisklep.pl
Pasta imbirowo ziołowa na bazie miodu, melasy z winogron i ziół to smaczny sposób na wzmocnienie swojego zdrowia. Zawarte w niej dobroczynne składniki pozyskiwane z roślin leczniczych od setek lat wykorzystywane są w medycynie. Mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój wielu chorób oraz łagodzić istniejące dolegliwości.
Kavala – tureckie ciasteczka migdałowe to przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy po turecku.
Pasta Sułtana stosowana jest już od 500 lat. Przez cały ten okres utożsamiana jest z prowincją Manisa. Legenda głosi, że powstała w XVI wieku jako lekarstwo dla matki sułtana Sulejmana Wspaniałego