Pasta imbirowo ziołowa

Pasta imbirowo ziołowa na bazie miodu, melasy z winogron i ziół to smaczny sposób na wzmocnienie swojego zdrowia.

Zawarte w niej dobroczynne składniki pozyskiwane z roślin leczniczych od setek lat wykorzystywane są w medycynie. Mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój wielu chorób oraz łagodzić istniejące dolegliwości.

  • Głównym, stanowiącym 40% zawartości, składnikiem pasty imbirowo – ziołowej jest miód. Zalety miodu znane są na całym świecie, słynie m.in. ze zwiększania odporności organizmu.  Miód reguluje florę bakteryjną jelit, zapobiega chorobom dziąseł, a mała porcja trzymana przez kilka minut w ustach łagodzi ból gardła.
  • Melasa z winogron, to porcja energii i ważne źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu oraz przeciwutleniaczy, witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Może być stosowana w przypadku niedokrwistości oraz chorób gardła. Dzięki wysokiej zawartości wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i wzmacnia zęby a zawarty w niej potas normalizuje ciśnienie krwi.
  • Maltoza – występująca w przyrodzie m.in. w nektarze, pyłku i kiełkach nasion nadaje paście słodkawy smak
  • Imbir – ceniony jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Wywiera korzystny wpływ na procesy trawienne. przeciwdziała zakrzepicy żył, obniża poziom cholesterolu, ma również silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
  • Cynamon – korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, obniża ciśnienie krwi, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwbakteryjne. Jest skutecznym środkiem zwalczającym przeziębienia i schorzenia górnych dróg oddechowych. Działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo
  • Kurkuma zawiera cenną dla zdrowia kurkuminę, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe.Wykorzystywana jest także w leczeniu chorób skórnych oraz chorób układu oddechowego oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
  • Galgant (alpinia lekarska)- wzmocnienie serce, poprawia apetyt, usprawnia krążenie krwi i procesy trawienne. Zalecana jest w stanach osłabienia, przemęczenia i wyczerpania psychicznego i fizycznego. Łagodzi bóle reumatyczne i dolegliwości żołądkowo – jelitowe. Właściwości rozgrzewające alpinii lekarskiej wykorzystuje się w leczeniu przeziębień i grypy. Żyjąca w średniowieczu święta Hildegarda, widząc w nim przede wszystkim właściwości prozdrowotne, pisała tak: Człowiek, który ma wysoką gorączkę, niech rozkruszy korzeń galgantu i pije ten proszek zalany gorącą wodą. Wysoka gorączka ustąpi. Jeśli ktoś cierpi z powodu bólu kręgosłupa, niech pije galgant z ciepłym winem, a ból ustanie. Jeśli ktoś czuje ból w sercu lub ma słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej.
  • Karob – reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa przeciwbiegunkowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, polecany jest osobom osób cierpiącym na chorobę wrzodową i niestrawności. Jest również silnym przeciwutleniaczem.
  • Goździk – lecznicze właściwości goździków wykorzystywane są od ponad 2000 lat w przypadku dolegliwości bólowych, m.in bólu głowy i zębów, przeziębienia i grypy. Goździki  łagodzą ból gardła i kaszel.
  • Korzeń lukrecji jest często stosowany jako preparat pomocniczy w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zawarte w korzeniu lukrecji saponiny mają działanie przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne. Wyciąg z lukrecji ma też działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, rozkurczowe i moczopędne
  • Dzika róża stosowana jest w lecznictwie od czasów Hipokratesa. Jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera również witaminy A, B1, B2, E i K. Dzika róża wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzi ból gardła. .
  • Olejek eukaliptusowy wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jest skutecznym środkiem w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, kataru i kaszlu.
  • Olejek miętowy znany jest przede wszystkim jako skuteczne antidotum na dolegliwości układu pokarmowego. Wykazuje też silne właściwości przeciwbólowe, łagodząc bóle głowy, mięśni i stawów. Ma także działanie uspakajające. 

Starannie opracowana receptura oraz skład zbilansowany pod kątem zapobiegania lub łagodzenia objawów wielu dolegliwości powoduje że pasta imbirowo – ziołowa jest bardzo popularnym produktem. Stosowana jest głównie w przypadku:

  • dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych
  • przeziębienia
  • wysokiego poziomu cukru i cholesterolu
  • wspomaga odchudzanie
  • wzmacnia serce
  • na skurcze żołądka, jelit
  • przy niestrawności
5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *