Chrupiące, złociste i obłędnie pyszne – tureckie bajgle, czyli simit, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych wypieków prosto z ulic Stambułu. Idealne na śniadanie, przekąskę do kawy czy lekki posiłek w ciągu dnia, zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Przygotowywane z miękkiego ciasta drożdżowego, otulone warstwą sezamu, simit to wypiek, który podbije serca miłośników pieczywa. Zastanawiasz się, jak zrobić je w domu? W naszym artykule znajdziesz prosty przepis, dzięki któremu przeniesiesz się smakiem do malowniczych tureckich uliczek – bez wychodzenia z własnej kuchni!
Składniki potrzebne do Simit (tureckiego bajgla)
- 650 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 10 g suchych drożdży lub 24 g świeżych
- 100 ml mleka
- 1 szklanka 200 ml letniej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki sezamu do obtoczenia simitów
Na syrop do posmarowania
- 1/4 szklanki wody
- łyżki melasy owocowej: winogronowej
Przepis na Simit – co i jak?
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami – jeśli używacie świeżych, pokruszcie je, posypcie łyżeczką cukru i zalejcie 1/3 szklanki letniego mleka, odstawcie na 20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajcie do mąki.
Do mąki z drożdżami dodajemy resztę składników, mieszamy, w ostatniej kolejności dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, niestety trochę czasu to zajmie – najlepiej zagońcie męża albo chłopaka bo mnie już ręka bolała. Jak ciasto będzie miękkie i elastyczne, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny.
Teraz nie odpoczywamy, ale prażymy sezam! Wsypcie na suchą patelnię i na małym ogniu prażcie, tylko mieszajcie cały czas, bo inaczej się spali i będzie gorzki. Po 10 minutach powinien być gotowy.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na mniejsze części – wyjdzie nam około 15 bajgli. Z każdej części formujemy wałek, który składamy na pół i skręcamy wokół siebie. U mnie troszkę niekształtne wyszło, ale to dlatego, że dałam troszkę za mało mąki i strasznie mi się lepiło. Końce zlepiamy i mamy simit.
Bajgle odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinny jeszcze chwilę poleżeć aż trochę urosną, ale zanim zrobicie bajgla z ostatniej części ciasta, to te pierwsze już będą wyrośnięte. Simity smarujemy wodą wymieszaną z melasą winogronową i suto posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez około 25 minut lub do zezłocenia.
Gotowe! Afiyet olsun!