Szybki strudel jabłkowy

Szybki strudel jabłkowy z ciasta yufka (inaczej ciasto filo) należy do najłatwiejszych wersji tego pysznego ciasta. Strudel jabłkowy jest bardzo popularny w tych krajach Europy, które niegdyś należały do ​​Austro-Węgier. Jest blisko spokrewniony z baklawą, która trafiła do Austrii za pośrednictwem kuchni węgierskiej. Strudel podobnie jak turecka baklawa składa się z kilku warstw bardzo cienkiego ciasta, w które zawija się nadzienie z jabłek. Kucharze mówią, że pojedyncza warstwa ciasta powinna być tak cienka, że ​​można przez nią przeczytać gazetę.

Szybki strudel jabłkowy

  • 1 opakowanie ciasta yufka (500g)
  • 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta
  • kilka łyżek drobno zmielonej bułki tartej
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • około 80 g rodzynek
  • 80 drobno pokrojonych migdałów bez skórki
  • 4-5 kwaskowych jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania ciasta
  • ewentualnie bita śmietana do podania

Jak zrobić strudel z jabłkami z ciasta yufka / filo

  • Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na bok, na minimum 30 minut, a następnie odsącz na sitku.
  • W małym rondelku rozpuść masło i odstaw, żeby przestygło do temperatury pokojowej.
  • Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Przekrój każde jabłko na 4 części. Każdą ćwiartkę jabłka pokrój na cienkie około 2 mm plasterki lub w małą kostkę.
  • Skrop pokrojone jabłka sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z cukrem, cynamonem, rodzynkami i drobno posiekanymi migdałami.
  • Kiedy masło jest już chłodne, rozłóż na kuchennej ściereczce lub na gazie jeden okrągły lub prostokątny płat ciasta yufka i za pomocą pędzelka posmaruj je roztopionym masłem.
  • Na ten płat nałóż kolejny i posmaruj ponownie cienką warstwą masła, nałóż trzeci płat, oprósz cieniutko bułką tartą i rozłóż na nim uprażone jabłka pozostawiając od brzegów około 6 cm wolnej przestrzeni.
  • Zawiń brzegi ciasta na jabłka, lekko dociśnij, a następnie delikatnie zwiń ciasto w zwarty rulon, pomagając sobie ręcznikiem. Powinnaś uformować je jak roladę.
    • Jest też inna metoda metoda zwijania strudla jabłkowego. Polega ona na tym, że nie zakładamy brzegów ciasta na jabłka, ale zwijamy ciasto w rulon, a końce sklejamy i podkładamy pod spód ciasta.
  • Bardzo delikatnie przełóż ciasto na blachę do pieczenia, wstaw strudel jabłkowy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra – dół i piecz około 30 minut. Po ostygnięciu obsyp cukrem pudrem.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *