Delikatny, kremowy i lekko waniliowy – sütlaç to turecki deser ryżowy, który zachwyca swoją prostotą i smakiem. Choć przypomina znany w Polsce ryż na mleku, ma w sobie orientalną nutę, która przenosi nas wprost do pachnących przyprawami ulic Stambułu. Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego, domowego i niebanalnego, koniecznie wypróbuj ten przepis – przygotowanie sütlaç jest łatwe, a efekt zaskakująco pyszny.
Składniki do Sütlaç
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki ryżu baldo
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie tureckiego ryżu na mleku
- Ryż przepłukać w ciepłej wodzie kilkukrotnie.
- Do garneczka wlewamy szklankę wody, wsypujemy ryż. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje. Ryż odstawiamy na bok.
- Do garnka wlewamy mleko, gotujemy.
- Do ugotowanego mleka wsypujemy cukier, mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
- Do mleka dodajemy ryż, gotujemy tak długo aż ryż będzie miękki.
- W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i skrobią.
- Wlewamy do mleka z ryżem. Cały czas mieszamy, gotujemy tak długo aż Sütlaç zgęstnieje.
- Wyłączamy gaz, a na koniec dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.
- Sütlaç przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem i odstawiamy na około godzinę.