Sütlaç – przepis na turecki ryż na mleku, który podbije Twoje podniebienie

przepis Sütlaç – turecki ryż na mleku

Delikatny, kremowy i lekko waniliowy – sütlaç to turecki deser ryżowy, który zachwyca swoją prostotą i smakiem. Choć przypomina znany w Polsce ryż na mleku, ma w sobie orientalną nutę, która przenosi nas wprost do pachnących przyprawami ulic Stambułu. Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego, domowego i niebanalnego, koniecznie wypróbuj ten przepis – przygotowanie sütlaç jest łatwe, a efekt zaskakująco pyszny.

Składniki do Sütlaç

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki ryżu baldo
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie tureckiego ryżu na mleku

  1. Ryż przepłukać w ciepłej wodzie kilkukrotnie.
  2. Do garneczka wlewamy szklankę wody, wsypujemy ryż. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje. Ryż odstawiamy na bok.
  3. Do garnka wlewamy mleko, gotujemy.
  4. Do ugotowanego mleka wsypujemy cukier, mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
  5. Do mleka dodajemy ryż, gotujemy tak długo aż ryż będzie miękki.
  6. W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i skrobią.
  7. Wlewamy do mleka z ryżem. Cały czas mieszamy, gotujemy tak długo aż Sütlaç zgęstnieje.
  8. Wyłączamy gaz, a na koniec dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.
  9. Sütlaç przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem i odstawiamy na około godzinę.
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *