Börek można jeść o każdej porze dnia, obowiązkowo podawany ze szklaneczką tureckiej herbaty.
Börek to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, występująca w rozmaitych wariantach. Różnorodność dotyczy farszu, sposobu składania ciasta.
Börek możemy nadziewać czym chcemy, w Turcji zazwyczaj są to ziemniaki, mięso mielone albo wersja z białym serem. Ciasto zwijamy lub układamy warstwowo.
Tyle odnośnie wstępu, pora na przygotowanie Börka z serem
Składniki:
2 opakowania ciasta yufka
puszka sera krowiego 500g
0,5 pęczka pietruszki
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
0,5 łyżki masła
2 łyżki sezamu
1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:
W miseczce rozrabiamy mleko z olejem.
W drugiej miseczce rozdrabniamy ser i mieszamy z posiekaną pietruszką. Uwaga z solą! Sprawdź najpierw czy ser nie jest wystarczający słony.
Na blaszkę nasmarowaną masłem układamy 1 płat yufki, skrapiamy wodą, dodajemy drugi płat, który gnieciemy, całość skrapiamy mlekiem z olejem. Nakładamy farsz z sera.
Analogicznie robimy drugą warstwę, przykrywamy kolejnym płatem ciasta, polewamy mlekiem z olejem. Wystające poza blachę kawałki ciasta zaginamy do środka. Posypujemy sezamem i czarnuszką. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika można przykryć wilgotną ściereczką na 5-10 min.
Börek podajemy z różnego rodzaju sałatami.