Ciasto Üçgen Yufka jest bardzo cienkie, jego składnikami są mąka, woda oraz sól. Yufka jest ulubionym ciastem w kuchni bliskowschodniej, tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Z użyciem gotowych płatów ciasta możemy przygotować wyśmienite orientalne danie w zaledwie pół godziny.
Trójkątna Yufka jest bazą do Sigara Böreği. Tureckie cygara z serem i natką pietruszki, tzw. sigara böreği należą do najpopularniejszych tureckich street foodów. Zjecie je w dosłownie każdym zakątku Turcji. To proste do przygotowania danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najłatwiej przygotować je z pociętego już na trójkąty, cienkiego jak papier ciasta yufka.
Ciasto yufka doskonale komponuje się ze słonymi potrawami, do nadziewania dowolnym farszem np. szpinakiem z fetą, warzywami, mięsem mielonym.
Pakowane próżniowo. W opakowaniu ok 20 szt. Ciasto jest trójkątne.
Przepis na Sigara Böreği:
Składniki (na 10 krokietów)
- 10 arkuszy ciasta yufka (pół opakowania),
- 200 g sera krowiego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielony czarny pieprz i papryka do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser kozi rozgnieć widelcem, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Na arkusz ciasta, u podstawy trójkąta nałóż farsz, boki zagnij do środka i zwiń jak rogalik. Końcówkę ciasta zwilż wodą żeby sie nie rozwinęło. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.
Smacznego!
Składniki: mąka pszenna, woda, sól
Waga: 360g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.