Pasta z papryki – muhammara
Lekko pikantny dip z papryki.
Pasta z papryki – muhammara to rodzaj pikantnego dipu podawanego zarówno do śniadania, jak i do obiadu czy kolacji. Głównymi składnikami muhammara są pasta paprykowa, orzechy włoskie i czerstwy pszenny chleb lub bułka tarta. Swój niepowtarzalny smak pasta z papryki – muhammara zawdzięcza przyprawom i melasie z granatów. W Turcji popularna jest głównie w regionach południowo-wschodnich, gdzie mieszają się wpływy kuchni tureckiej i syryjskiej. Pasta muhammara podawana jest jako dodatek do chleba, tostów oraz jako sos do kebabów, pieczonych mięs i ryb.
Pasta muhammara – składniki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 5 łyżek pasty paprykowej biber salcasi ostrej lub pół na pół ostrej i łagodnej,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka melasy z owoców granatu,
- 5-7 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oleju,
- szczypta cukru
- sól, pieprz, sok z cytryny oraz pół łyżeczki mielonego kuminu do smaku,
- woda, jeśli pasta jest zbyt gęsta albo chcesz jej użyć jako sos.
Pasta z papryki – muhammara przepis
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Zmiksuj orzechy w robocie kuchennym, ale nie miel ich na proszek, powinny być wyczuwalne w paście.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw do smaku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody.
Dlaczego muhammara ma niepowtarzalny smak
Pasta muhammara uważana jest za specjalność kuchni syryjskiej, zwłaszcza z okolic Aleppo. Uprawiana tam papryka ma specyficzny słodko-słony i pikantny smak. Dorównuje jej tylko wyhodowana z nasion pochodzących z Aleppo papryka dojrzewająca w słonecznej Turcji. I w Syrii i w Turcji stosuje tę samą metodę przygotowywania pasty paprykowej. Turecka pasta paprykowa nazywa się biber salcasi.
Możesz zobaczyć przepisy, które sugerują użycie kombinacji czerwonej papryki i papryczek chili, ale zachęcam do wyjścia do sklepu spożywczego na Bliskim Wschodzie i kupienia sobie tureckiej pasty paprykowej, jeśli chcesz zbliżyć się do rzeczywistości – pisze na swoim blogu pochodząca z Syrii Omayah Atassi.
Więcej informacji na temat papryki z Aleppo można znaleźć w artykule The Long Journey of the Aleppo Pepper opublikowanym The New York Times
Odwieź nasz drugi sklep – Natura dla Ciała
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.