Zielona herbata – dlaczego warto ją pić codziennie

zielona-herbata-dlaczego- warto- ja-pic-codziennie

Zielona herbata jest uznawana obecnie za jeden z najzdrowszych napojów. Od wieków jest jednym z kluczowych elementów  tradycyjnej medycyny chińskiej, cenionym ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Dziś jest to jeden z najczęściej spożywanych napojów od Indii i Chin przez Amerykę północną i Amerykę Południową po Europę. Jak powstaje zielona herbata Pomimo ogromnej popularności w […]

Sos jogurtowy do warzyw i mięsa

Sos jogurtowy do warzyw i mięsa  można przygotować na milion sposobów. Nasz ulubiony przepis na ten doskonały dodatek do grillowanych mięs i warzyw jest wyjątkowo prosty i zarazem niedrogi. Wystarczy gęsty naturalny jogurt i troszkę przypraw, żeby przygotować uniwersalny sos jogurtowy do grillowanych warzyw i mięsa, ale również do kebabu z mięsa mielonego (tutaj znajdziesz […]

Ice tea – mrożona herbata

Ice tea – mrożona herbata, to najlepszy sposób na letnie orzeźwienie, kiedy zaczynają męczyć Cię upały. Ice tea możesz przygotować zaparzając herbatę gorącą albo zimną wodą czyli tzw. metodą cold brew. Oba sposoby dają doskonałe rezultaty i wyśmienity napój, ale zaparzanie herbaty na gorąco i pozostawienie jej do ostygnięcia jest znacznie szybszą metodą. Dobrym pomysłem […]

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana pytacie dość często. Ta jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych zup zyskała sobie wielu zwolenników. Pisaliśmy już o niej na blogu w poście Tarhana domowa turecka zupa. Znajdziecie tam też przepis na przygotowanie zupy z dostępnej u nas gotowej tarhany. Jednak wiele osób chciałoby zrobić proszek na zupę w domu, więc […]

Herbata z soursop

Herbata z soursop – herbata z grawiolą zyskała uznanie na całym świecie. Soursop znany również jako „graviola”, „guanábana” lub „paw-paw” to owoc, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Uznawany za „wzmacniacz odporności” i remedium na wiele dolegliwości soursop pochodzi z tropikalnych regionów obu Ameryk i Karaibów, smakuje podobnie do mango lub ananasa z kwaskową […]

Turecka zupa fasolowa

turecka-zupa-fasolowa

Turecka zupa fasolowa nazywa się Etli Börülce. To pożywne, bardzo sycące danie idealne na każdą porę roku. Sekret jej smaku stanowią aromatyczne przyprawy, bardzo lubiane i szczodrze dodawane w kuchni tureckiej. Wśród nich warto zwrócić uwagę na yeni bahar, czyli mielone ziele angielskie. W Polsce zazwyczaj dodajemy ziele angielskie w ziarnach, w Turcji i wielu […]

Herbata po turecku jak parzyć

herbata-po-turecku-jak-parzyc

Herbata po turecku jak parzyć przepis krok po kroku. Herbata po turecku to coś znacznie więcej niż gorący napój serwowany do posiłków i tureckich słodyczy. Picie tureckiej herbaty w tradycyjnej szklance w kształcie kwiatu tulipana zwanej ince belli çay bardağı stało się już sposobem na życie Turków. Od wczesnego ranka do późnej nocy filiżanka tureckiej […]

Ramadan w Turcji

Ramadan w Turcji (po turecku Ramazan) dla mieszkańców kraju na Bosforem i dla muzułmanów mieszkających w Polsce rozpoczął się 23 marca. Ramadan to święty miesiąc muzułmanów,  czas zadumy i modlitwy. Właśnie w czasie Ramazanu archanioł Gabriel ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów Koranu – przyszłej świętej księgi islamu. Tureckie śniadanie w Ramadanie Ramadan w Turcji […]

Beyti kebab z piekarnika

beyti-kebab-z-piekarnika

Beyti kebab z piekarnika przepis na tradycyjne tureckie danie z mielonej wołowiny lub jagnięciny. Beyti kebab to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kebabów. Upieczone mięso zawijane jest w ciasto yufka i ponownie krótko zapiekane, a przed podaniem polewane sosem pomidorowym i czosnkowym jogurtem. Mięso na beyti kebab z piekarnika przygotujesz w niemal identyczny sposób, jak […]

Klopsiki w sosie cytrynowym

klopsiki-w-sosie-cytrynowym

Klopsiki w sosie cytrynowym przepis na Ekşili Köfte. Tradycyjne tureckie klopsiki w sosie cytrynowym to lubiane i proste do zrobienia danie, które w zależności od regionu ma bardzo wiele wariantów. W niektórych częściach Turcji przygotowuje się je z pastą pomidorową lub paprykową; w innych popularne są klopsiki w sosie cytrynowym. W Tracji, ta potrawa podawana […]