Marynowane cytrynowe ogórki po turecku

Marynowane cytrynowe ogórki po turecku (sirkesiz limonlu salatalık turşusu) smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Marynaty – nazywane „turşu ” podawane są niemal zawsze jako przystawka do dań głównych. W Turcji znanych jest około 200 wariantów marynat. Te ogórki […]

Turecki miód piniowy

Turecki miód piniowy (çam balı) jest miodem niezwykłym. Ten rodzaj miodu nie jest wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar, ale przez pszczoły zbierające spadź (słodką wydzielinę) wytwarzaną przez owady z gatunku Marchalina hellenica, które odżywiają się sokiem niektórych drzew sosnowych – m.in. rosnącej w Turcji sosny kalabryjskiej (Pinus brutia), a także sosny Aleppo (Pinus halepensis) i […]

Turecka sałatka z kalarepy z marchewką

Turecka sałatka z kalarepy z marchewką, po turecku alabaş salatası, łączy w sobie te składniki, które Turcy kochają najbardziej – gęsty, kremowy jogurt, aromatyczną miętę oraz czosnek i sok z cytryny. To sprawdzone połączenie smaków jest doskonałe na każdą porę roku, ale sezon na małe, bulwiaste kalarepki zaczyna się właśnie teraz. Warto to niepozorne warzywo […]

Fava – turecka pasta z bobu

Fava – turecka pasta z bobu jest jednym z tych dań, którym nie sposób się oprzeć. Konsystencją przypomina, również popularny w Turcji, hummus, ale nie zawiera tahini. Favę podaje się na zimno, jako przystawkę (po turecku meze) często udekorowaną koperkiem i plasterkami cytryny, ale stanowi też świetny zamiennik ziemniaków do dań obiadowych. Favę można także […]

Turecki chłodnik ogórkowy

Turecki chłodnik ogórkowy doskonale orzeźwia i odświeża w upalny dzień. Podobnie jak bardzo popularny, także w Polsce, dip tzatziki (po turecku cacık) jest wspaniałym połączeniem świeżego ogórka, gęstego, naturalnego jogurtu, czosnku i aromatycznej mięty (po turecku nane). Turcy kochają jogurt, więc przepisów na zupy i dipy z jego wykorzystaniem można znaleźć tysiące. Tureckie jogurty są […]

Turecki sos tzatziki

Turecki sos tzatziki – bardzo prosty do przygotowania dip jogurtowo-ogórkowy, który zawojował niemalże cały świat składa się z zaledwie kilku składników – orzeźwiającego ogórka, aromatycznej suszonej mięty, czosnku i przypraw. Często podawany jest skropiony oliwą i oprószony sumakiem lub turecką papryką pul biber. W Turcji ten pyszny i lekki dip znany jest pod nazwą cacık […]

Faszerowane bakłażany imam bayildi

Faszerowane bakłażany imam bayildi należą do najpopularniejszych tureckich przepisów na bakłażany, a tych Turcy znają około 200. Na naszym blogu także goszczą po raz kolejny. Tym razem prezentujemy wariant jednej z naszych Klientek, która podzieliła się z nami swoim przepisem na pyszne bakłażany imam bayildi nadziewane farszem warzywnym.