Marynowane cytrynowe ogórki po turecku (sirkesiz limonlu salatalık turşusu) smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Marynaty – nazywane „turşu ” podawane są niemal zawsze jako przystawka do dań głównych. W Turcji znanych jest około 200 wariantów marynat. Te ogórki […]
Turecki miód piniowy (çam balı) jest miodem niezwykłym. Ten rodzaj miodu nie jest wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar, ale przez pszczoły zbierające spadź (słodką wydzielinę) wytwarzaną przez owady z gatunku Marchalina hellenica, które odżywiają się sokiem niektórych drzew sosnowych – m.in. rosnącej w Turcji sosny kalabryjskiej (Pinus brutia), a także sosny Aleppo (Pinus halepensis) i […]
Turecka sałatka z kalarepy z marchewką, po turecku alabaş salatası, łączy w sobie te składniki, które Turcy kochają najbardziej – gęsty, kremowy jogurt, aromatyczną miętę oraz czosnek i sok z cytryny. To sprawdzone połączenie smaków jest doskonałe na każdą porę roku, ale sezon na małe, bulwiaste kalarepki zaczyna się właśnie teraz. Warto to niepozorne warzywo […]
Fava – turecka pasta z bobu jest jednym z tych dań, którym nie sposób się oprzeć. Konsystencją przypomina, również popularny w Turcji, hummus, ale nie zawiera tahini. Favę podaje się na zimno, jako przystawkę (po turecku meze) często udekorowaną koperkiem i plasterkami cytryny, ale stanowi też świetny zamiennik ziemniaków do dań obiadowych. Favę można także […]
Turecki chłodnik ogórkowy doskonale orzeźwia i odświeża w upalny dzień. Podobnie jak bardzo popularny, także w Polsce, dip tzatziki (po turecku cacık) jest wspaniałym połączeniem świeżego ogórka, gęstego, naturalnego jogurtu, czosnku i aromatycznej mięty (po turecku nane). Turcy kochają jogurt, więc przepisów na zupy i dipy z jego wykorzystaniem można znaleźć tysiące. Tureckie jogurty są […]
Jeszcze przez dwa tygodnie, do 16 sierpnia możecie odwiedzić nas na Jarmarku św. Dominika w Gdańsku. Od wielu lat jesteśmy obecni na tym jednym z największych, obok monachijskiego Oktoberfest, wydarzeniu plenerowym w Europie.
Turecki sos tzatziki – bardzo prosty do przygotowania dip jogurtowo-ogórkowy, który zawojował niemalże cały świat składa się z zaledwie kilku składników – orzeźwiającego ogórka, aromatycznej suszonej mięty, czosnku i przypraw. Często podawany jest skropiony oliwą i oprószony sumakiem lub turecką papryką pul biber. W Turcji ten pyszny i lekki dip znany jest pod nazwą cacık […]
Turecka lemoniada z sumaka, słodzona melasą z winogron to idealny napój na lato. Nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale też dostarcza wielu cennych witamin. Lemoniada na bazie syropu z sumaku popularna jest nie tylko w Turcji. Równie chętnie piją ją mieszkańcy Bliskiego Wschodu.
Domowe lody czekoladowe z wodą z kwiatów pomarańczy to najlepszy sposób na letnie orzeźwienie. Takie klasyczne połączenie smaków sprawdza się zawsze. Kremowe, aksamitne lody czekoladowe smakują każdemu, kto ich próbował. Są jednocześnie bardzo łatwe do przygotowania i nie zawierają jajek.
Faszerowane bakłażany imam bayildi należą do najpopularniejszych tureckich przepisów na bakłażany, a tych Turcy znają około 200. Na naszym blogu także goszczą po raz kolejny. Tym razem prezentujemy wariant jednej z naszych Klientek, która podzieliła się z nami swoim przepisem na pyszne bakłażany imam bayildi nadziewane farszem warzywnym.