Yaprak sarma to bez wątpienia jedna z lepszych potraw, jakie w życiu jadłam, jej przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale ten cudowny smak w 100% wynagradza włożony trud.
Co jest potrzebne do przygotowania Yaprak sarma?
Składniki:
- opakowanie liści winorośli
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 łyżka korynckich rodzynków
- 2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki świeżej mięty
- 1 łyżka cynamonu
- 2 cebule
- sól
- 1 łyżka yenibahar
- szczypta cukru
Krok po kroku jak przygotować tureckie gołąbki
Przygotowanie:
Połowę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, usmażyć drobną posiekaną cebulkę, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić.
W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy od strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.
Życzę smacznego!