Tureckie pulpeciki fındık köfte. Bardzo aromatyczne i delikatne, wielkością przypominają orzechy laskowe – takie w sam raz na jeden kęs. W Turcji podawane są jako przystawka albo danie główne w towarzystwie ryżu albo płaskiego tureckiego chleba, którym zbiera się pyszny sos pomidorowy doprawiony przecierem paprykowym biber salcasi.
Fındık köfte, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza orzechowe kulki, można usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. W każdej z tych wersji smakują doskonale.
Tureckie pulpeciki fındık köfte – składniki
- 500 g mięsa mielonej wołowiny lub mięsa z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego Domates salcasi
- opcjonalnie 2-3 łyżki łagodnej lub ostrej pasty paprykowej Biber salcasi
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wody
Do sosu: 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki ostrej papryki Pul Biber albo tureckiej czarnej papryki Antep Isot
Tureckie pulpeciki fındık köfte – przepis
Cebulę zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać jajo, cebulę, natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać przez około 5 minut, aż masa zrobi się kleista. Odstawić na minimum 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki.
Sos: na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i smażyć przez około 30 sekund. Dodać pomidory, pastę paprykową Biber salcasi, wodę i sypkie przyprawy (sól, pieprz, paprykę). Wymieszać i gotować około 10 minut na średnim ogniu.
Z mięsa uformować kulki odrobinę większe od orzecha laskowego. Naczynie do zapiekania natłuścić olejem i układać w nim pulpeciki jeden obok drugiego. Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 15 minut do 20 minut, aż pulpety się zrumienią.
Do pulpetów dodać sos i zapiekać bez przykrycia około 20-25 minut. Sos w tym czasie mocno zgęstnieje. Przed podaniem udekorować. natką pietruszki. Podawać z ryżem, tureckim chlebem. Do picia doskonale pasuje ayran – turecki napój na bazie jogurtu.