Börek, turecki przysmak o korzeniach sięgających czasów imperium osmańskiego, to prawdziwa uczta dla podniebienia. W tym artykule odkryjesz sekrety przygotowania jednej z najpopularniejszych wersji tego dania, czyli z mięsem mielonym. Delikatne, chrupiące ciasto filo skrywające soczyste, aromatyczne nadzienie, to propozycja, która z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości. Przekonaj się, jak łatwo można przenieść smaki Orientu do własnej kuchni, tworząc potrawę, która zaskakuje swoją prostotą i wykwintnością zarazem.
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania mięsnej wersji börka
Od czego zaczniemy? Oczywiście pierwszym krokiem jest przygotowanie składników, oto lista produktów, które będą Ci potrzebne.
- Ciasto yufka.
- Mięso mielone.
- Cebula.
- Rodzynki korynckie.
- Orzeszki piniowe.
- Sól, ziele angielskie – yeni bahar.
- Oliwa z oliwek.
- Masło.
- Czarnuszka i sezam do posypania.
- Do posmarowania albo sos jogurtowy (zrobiony z odrobiny mleka, jajka i oleju) albo masło.
Przygotowanie potrawy
Mięso mielone smażymy na małej ilości oliwy aż do wyparowania wody. W międzyczasie prażymy orzeszki piniowe. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, orzeszki piniowe, rodzynki oraz przyprawy całość smażymy przez kolejne 10 minut.
Ciasto yufka smarujemy sklarowanym masłem (lub sosem jogurtowym jeśli wolicie) składamy na pół, farsz nakładamy przy krawędzi, ciasto rolujemy, zakręcamy kółeczko i układamy od środka okrągłej blaszki, robimy tak z każdym płatem ciasta do wyczerpania. Ciasto z wierzchu smarujemy masłem, posypujemy czarnuszką i sezamem, pieczemy w temp ok. 150 stopni aż börek się zarumieni i będzie chrupiący.
Smacznego!