Turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka ze słodkiej papryki, papryczek chilli, pomidorów, ziół i przypraw jest fantastycznym dodatkiem, który podkreśli smak każdego dania. Dowiedz się do czego pasuje turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka, jeden z najbardziej lubianych i charakterystycznych składników śniadania w kraju na Bosforem. Acuka znana m.in. pod takimi nazwami, jak acika,adżyka, adżika, ajika, adjika występuje w kilku wariantach ostrości. Jest wysoko cenionym przysmakiem w Gruzji, Armenii, Abchazji (skąd się wywodzi) Turcji oraz Rosji. Niezależnie od tego, który wariant tej tradycyjnej pasty paprykowej z orzechami wybierzesz, będziesz zachwycona jej głębokim smakiem i aromatem, który nadaje posiłkom. W Turcji acuka jest często podawana z białym serem jako pasta śniadaniowa, do smarowania pieczywa, ale zastosowań ma o wiele więcej.
Do czego pasuje turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka?
Ze względu na swoją uniwersalność i szerokie możliwości wykorzystania, pasta acuka, i inne pasty pasty na bazie papryki cieszą się ogromnym uznaniem zarówno sławnych szefów kuchni, jak i domowych kucharzy. Dzięki paście z papryki i orzechów podkreślisz smak niemal każdej potrawy
Turecką pastę acuka możesz wykorzystać do:
- przygotowania marynaty do kurczaka, wieprzowiny lub jagnięciny,
- uzyskania głębszego smaku zup, sosów i gulaszów,
- posmarowania kanapek lub tortill,
- tacos (jako salsę),
- podkreślenia smaku pieczonych lub grillowanych mięs, ryb i warzyw,
- przygotowania sosu sałatkowego na bazie jogurtu greckiego,
Co to jest acuka?
Acuka to turecka pikantna lub łagodna pasta ze słodkiej papryki, papryczek chilli, pomidorów, orzechów włoskich i przypraw. Ta bardzo smaczna pasta z papryki i orzechów wywodzi się z kuchni krajów kaukaskich, a jedna z jej nazw adjika pochodzi od abchaskiego słowa oznaczającego “sól”. Acuka wyglądem i konsystencją przypomina włoskie czerwone pesto. Turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka często porównywana jest też z popularną na Bliskim Wschodzie pastą muhummarą. Turecka acuka ma prosty skład, ale dzięki mieszance przypraw jest bardzo aromatyczna i pełna smaku. Charakterystycznym składnikiem tureckiej acuki, który często odróżnia ją od past paprykowych z innych regionów, jest dodatek pomidorów.
Rodzaje pasty acuka
W zależności od koloru użytej papryki, acuka może mieć kolor od pomarańczowego do ciemno czerwonego. Może być łagodna lub pikantna. Przygotowanie pasty paprykowej acuka z orzechami wymaga dużego nakładu pracy i czasu, ale ponieważ ma długi okres przydatności do spożycia oraz niesamowity smak, jest bardzo ceniona przez szefów kuchni i domowych kucharzy. W zależności od rodzaju i ilości dodanych przypraw, turecka pasta acuka może być mniej lub bardziej pikantna.
Ostra
Ostra turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka sprawia, że zwykłe, codzienne posiłki smakują niesamowicie.Użyj pasty acuka zamiast ketchupu do mięsa i frytek, wykorzystaj jako składnik marynaty do drobiu i wieprzowiny. Podawaj ją do ryby oraz grillowanych i pieczonych mięs i warzyw. W ten prosty sposób dodasz smaku każdej potrawie.
Średnio ostra
Pasta acuka w wersji łagodnej to pyszne smarowidło do pieczywa, które uzależnia każdego. Wystarczy posmarować nią kromkę chleba lub tosty. Średnio ostra turecka pasta acuka sprawdzi się jako dip do przekąsek, a po wymieszaniu z jogurtem, także jako pyszny sos sałatkowy. To doskonały, naturalny i zdrowy przysmak, który dostarczy dużą dawkę energii.
Acuka pasta paprykowa z orzechami śr.ostra 310 g to pyszne smarowidło do pieczywa, które w Turcji podaje się na śniadanie, często w połączeniu z białym serem.
Zarówno średnio ostra jak i ostra turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka może być stosowana jak przyprawa do sosów i gulaszy czy dodatek do jajecznicy. Obie wersje świetnie smakują z białym serem. Możesz ich używać do każdej potrawy, do której dodajesz koncentrat pomidorowy, a jednocześnie chcesz uzyskać delikatną pikantną nutę i przyjemny aromat.