Acuka to gęsta pasta o smaku paprykowo-orzechowym przygotowana ze zmielonych orzechów laskowych i włoskich z przecierem paprykowym i pomidorowym oraz aromatycznymi przyprawami. W Turcji acuka podawana jest do śniadania jako pasta na chleb. Jest to doskonały naturalny i zdrowy przysmak, który dostarcza dużą dawkę energii i nadaje potrawom niepowtarzalny smak
Acuka – pasta z papryki i orzechów rewelacyjnie smakuje jako dodatek do dań z grilla. Do mięsa, do ryb lub do warzyw.
Sposób użycia: Polecamy jako dodatek do przystawek, a także do pieczonego lub grillowanego mięsa i na kanapki. Acuka może być też stosowana jak przyprawa do sosów i gulaszy. Acuka w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy bardzo aromatyczny sos sałatkowy. Doskonale komponuje się także z białym serem.
Składniki : przecier paprykowy 50%, przecier pomidorowy, woda, olej słonecznikowy, sól, papryka jalapeno, orzech włoski, orzech laskowy, przyprawy, czosnek, kwas: kwas cytrynowy,konserwant: sorbat potasu.
Waga netto: 310g
Inne nazwy: acika, adżika, adżyka, ajika, adjika
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 563 kJ / 136 kcal; Tłuszcz 8,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g; Węglowodany 9,2 g, w tym cukry 9,2 g; Białko 4,1 g; Sól 3,7 g.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.