Aromatyczny sos warzywny ajvar marki Suntat przygotowany z dojrzałej, soczystej czerwonej papryki, bakłażana i czosnku. Warzywa zostały najpierw zgrillowane, a następnie zmielone. Łagodna pasta ajvar ma konsystencję gładkiego kremu, bez widocznych kawałków warzyw i została przyrządzona według tradycyjnej receptury. Produkt wegański, nie zawiera glutenu ani laktozy. Nie zawiera konserwantów ani barwników. Najlepiej spożyć w ciągu pięciu dni po otwarciu, przechowywać w lodówce. Niewykorzystany ajvar można zamrozić.
Łagodna pasta z pieczonej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, burgerów, kotletów czy kanapek.
Sposób użycia: Polecamy jako dodatek do przystawek lub do mięsa i ryb oraz na kanapki. Ajvar można też używać jako składnik sosów np. do makaronu oraz jako dodatek do frytek.
Inne nazwy: ajwar, ayvar.
Rodzaje sosu ajvar z grillowanych warzyw: W zależności od ilości dodanej papryki chili ajvar może być łagodny lub pikantny.
Skład: czerwona papryka 75%, bakłażan 18%, olej słonecznikowy, sól, cukier, ocet, czosnek
Waga netto: 340g
Czy wiesz że: nazwa ajvar prawdopodobnie pochodzi od tureckiego słowa havyar oznaczającego kawior, od wieków, kojarzony z luksusem i bogatym smakiem. Ajvar należy do tej samej grupy przetworów co ljutenica i pindjur.
pasta ajvar –
Cudownie kremowa konsystencja i bardzo udana kompozycja smaków. Umiarkowanie pikantny, z nutą czosnku i bakłażana – świetny jako dodatek do bardzo różnych dan.
Zaledwie jedna łyżka sosu dodaje potrawie smakowitego wyglądu a podniebieniu dostarcza wszystkiego o czym wielbiciele tureckich smaków nieustannie marzą. Zdecydowanie polecam zakup większego słoiczka.