Przepis na tureckie pączki: lokma tatlısı

Lokma tatlısı to turecki przysmak, który zachwyca delikatnością i słodyczą. Te złociste kuleczki, smażone na głębokim tłuszczu i skąpane w aromatycznym syropie, od wieków podbijają podniebienia nie tylko w Turcji, ale i na całym świecie. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy czy chwile relaksu z filiżanką herbaty, lokma to deser, który kryje w sobie tradycję i smak Orientu. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy przysmak w swojej kuchni i zaskocz bliskich prawdziwą turecką ucztą!

Składniki do lokma tatlısı

  • 200 ml letniej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Na syrop

  • 2,5 szklanki wody
  • 1 lub 2 szklanki cukru,
  • pół szklanki miodu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie tureckich pączków

Syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, turecki miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto. Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść ciasto lub żeby było szybciej wymieszać mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Do rondelka wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucać kawałki ciasta. Albo odrywamy małą kulkę albo nakładamy porcję łyżką namoczoną w oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Smażyć aż będą rumiane. Po wyjęciu z rondelka wrzucamy od razu do ostudzonego syropu, żeby nim nasiąkły. Ciastka, pączki i inne tureckie słodycze to najlepszy sposób na poprawę humoru!

Smacznego!

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *