Lokma tatlısı – tureckie pączki przepis na doskonałe pączki na Tłusty Czwartek i nie tylko. Zbliża się tłusty czwartek i obowiązkowo trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podali Wam przepisu na lokma – czyli takie tureckie pączki. Lokma są bardzo malutkie, idealne na jeden gryz i oczywiście dość słodkie słodkie. Dlatego w przepisie zaznaczyliśmy aby przygotowując syrop do lokma użyć – w zależności od preferencji od 1 do 2 szklanek cukru. Turcy kochają słodycze, ale o linię też trzeba dbać 🙂
Składniki:
- 200 ml letniej wody
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki oleju do smażenia
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Na syrop
- 2,5 szklanki wody
- 1 lub 2 szklanki cukru,
- pół szklanki miodu
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, turecki miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto. Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść ciasto lub żeby było szybciej wymieszać mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Do rondelka wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucać kawałki ciasta. Albo odrywamy małą kulkę albo nakładamy porcję łyżką namoczoną w oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Smażyć aż będą rumiane. Po wyjęciu z rondelka wrzucamy od razu do ostudzonego syropu, żeby nim nasiąkły. Ciastka, pączki i inne tureckie słodycze to najlepszy sposób na poprawę humoru!
Smacznego!
Zdjęcie: Vik Mangalmurti