Lokma tatlısı to turecki przysmak, który zachwyca delikatnością i słodyczą. Te złociste kuleczki, smażone na głębokim tłuszczu i skąpane w aromatycznym syropie, od wieków podbijają podniebienia nie tylko w Turcji, ale i na całym świecie. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy czy chwile relaksu z filiżanką herbaty, lokma to deser, który kryje w sobie tradycję i smak Orientu. Dowiedz się, jak przygotować ten wyjątkowy przysmak w swojej kuchni i zaskocz bliskich prawdziwą turecką ucztą!
Składniki do lokma tatlısı
- 200 ml letniej wody
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki oleju do smażenia
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Na syrop
- 2,5 szklanki wody
- 1 lub 2 szklanki cukru,
- pół szklanki miodu
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie tureckich pączków
Syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, turecki miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto. Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść ciasto lub żeby było szybciej wymieszać mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Do rondelka wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucać kawałki ciasta. Albo odrywamy małą kulkę albo nakładamy porcję łyżką namoczoną w oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Smażyć aż będą rumiane. Po wyjęciu z rondelka wrzucamy od razu do ostudzonego syropu, żeby nim nasiąkły. Ciastka, pączki i inne tureckie słodycze to najlepszy sposób na poprawę humoru!
Smacznego!