Pizza z mięsem mielonym i oliwkami

Pizza z mięsem mielonym i czarnymi oliwkami to kolejna wersja bardzo popularnego w Turcji fast foodu. Turecka pizza lahmacun z dodatkiem czarnych oliwek i rukolą smakuje obłędnie. Jeśli chcesz, aby dało się ją zwinąć w rulon, tak jak to robi się w Turcji, to po upieczeniu, odłóż pizze na kilka minut do nagrzanego naczynia z pokrywą. Na blogu jest też drugi przepis na turecką pizzę lahmacun. (otworzy się w nowym oknie).

Składniki

Pizza z mięsem mielonym i oliwkami przepis

  1. Jedną cebulę bardzo drobno posiekaj lub zblenduj. Wymieszaj cebulę z oliwą i podsmaż na patelni, aż się zeszkli.
  2. Pomidora obierz ze skórki, drobno posiekaj i dodaję do cebuli. Smaż, aż odparuje nadmiar soku. Dodaj pokrojone na plasterki oliwki, wymieszaj i często mieszając smaż jeszcze około 2 minut. Wyłącz płomień i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Mięso dokładnie wymieszaj z przecierem paprykowym biber salcasi, przecierem pomidorowym, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulą z pomidorami i oliwkami.. Dopraw do smaku solą i mielonym czarny pieprzem.
  4. Pokrój pozostałą cebulę w cienkie piórka.
  5. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzej do temperatury 240-250 stopni, grzałka góra-dół. Na każdą porcję ciasta nałóż farsz, a na to piórka cebuli i pokrojone oliwki.
  6. Opcjonalnie możesz posypać pizzę żółtym startym serem.
  7. Pizzę ułóż na lekko posypanej mąką rozgrzanej blasze do pieczenia i piecz około 8-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. 
  8. Po upieczeniu na wierzchu każdej pizzy połóż plasterki pomidora i garść rukoli.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *