Turecki chleb pide z sezamem jest jednym z najbardziej znanych płaskich tureckich chlebów. Podobnie jak w Polsce, także w Turcji chleb traktowany z ogromnym szacunkiem i podawany do niemal każdego posiłku. Turcy starają się nie marnować pieczywa. Jeśli zostanie Ci kilka chlebków pide, możesz spryskać je wodą i podgrzać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Będą równie smaczne. Chlebki pide mają wiele odmian, mogą być podawane z nadzieniem (to te w kształcie łódki) lub posypane na wierzchu nasionami sezamu i ewentualnie czarnuszki. Dzisiejszy przepis dotyczy właśnie Ramazan pide z nasionami sezamu. Jeśli byliście w Turcji, to zapewne mieliście okazję wielokrotnie go spróbować.
Turecki chleb pide z sezamem
- 7 gr suszonych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 400 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki tureckiej oliwy z oliwek
- 1 rozmącone jajko
- 2 łyżki ziaren sezamu
- opcjonalnie 2 łyżki nasion czarnuszki.
Przepis na Ramazan pide z sezamem
- Drożdże i cukier rozpuść w 100 mililitrach letniej wody, temperatura wody nie powinna przekraczać 37 stopni. Odstaw na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj spienione drożdże, oliwę, jogurt i pozostałą wodę. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Zajmuje to około 10 minut. Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleić się do boków misy. Ciasto powinno być miękkie, jeśli jest twarde dodaj odrobinę wody.
- Posmaruj oliwą miskę, w której będzie wyrastało ciasto na chleb pide.
- Z ciasta uformuj kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 90-120 minut lub do chwili, aż podwoi objętość.
- Nagrzej piekarnik z umieszczonymi w środku blachami do pieczenia do temperatury 220 stopni, grzałka góra – dół. Na spód piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą lub uruchom funkcję pary.
- Wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podziel na 2 równe części.
- Każdą część spłacz dłońmi i rozciągnij na owalny lub okrągły placek z nieco grubszym brzegiem i przełóż na papier do pieczenia.
- Ponacinaj każdy placek w szachownicę. Posmaruj placki rozmąconym żółtkiem, i posyp ziarnami.
- Przełóż placki wraz z papierem do pieczenia na rozgrzane blachy i piecz około 20-25 minut lub do chwili lekkiego zrumienienia.
Pide w kuchni tureckiej
W kuchni tureckiej słowo pide może odnosić się do trzech różnych rodzajów chleba. Pierwszy z nich to płaskie chleby podobne do pity, które są stosowane do zawijania różnych rodzajów mięsa. Drugi w kształcie łódki z nadzieniem z mięsa, sera, wędlin lub warzyw przypomina turecką pizzę lahmacun. Trzeci zwany pide Ramazan jest okrągły, posypany na wierzchu czarnuszką i sezamem. W zależności od regionu pide mogą różnić się kształtem, techniką pieczenia i nadzieniem.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.