Szybkie bułki śniadaniowe

Szybkie bułki śniadaniowe to pracy lub do szkoły sprawdzają się idealnie. Nad tradycyjną kajzerką mają tę przewagę, że nie wymagają wyrastania. Przygotowanie takich bułeczek zajmie Ci dosłownie 10 minut plus czas pieczenia. Świetnie smakują z nadzieniem serowym, ale te szybkie bułeczki na śniadanie lub kolację możesz przygotować z Twoim ulubionym farszem – mięsnym lub warzywnym. Bez względu jakie nadzienie przygotujesz – słodkie czy wytrawne bułeczki będą smakować rewelacyjnie. Duża w tym zasługa ciasta yufka

Szybkie bułki śniadaniowe

  • 8 płatów ciasta yufka
  • 250 g twardego sera solankowego (owczego, koziego lub krowiego), to twardszy odpowiednik fety,
  • 250 g drobno posiekanego sera mozzarella lub tłustego twarogu
  • duży pęczek koperku, ale zamiast koperku możesz też natki pietruszki albo szpinaku baby
  • pieprz do smaku
  • oliwa do posmarowania ciasta
  • dodatkowo 1 jajko rozmącone z 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami oliwy

Szybkie bułki śniadaniowe przepis

  1. Pokrusz ser solankowy, nie rób z niego pasty, powinny być wysuwalne grudki. Mozzarellę zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach albo drobniutko posiekaj. Wymieszaj sery z drobno posiekaną zieleniną i dopraw do smaku mielonym pieprzem.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wyjmij z opakowania 8 arkuszy ciasta, rozłóż je płasko na blacie i przykryj wilgotną ściereczką. To ważne, ponieważ jeżeli ciasto wyschnie, nie będziesz mogła go zwinąć. Pozostałe ciasto zwiń, zapakuj szczelnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki.
  4. Wyjmij spod ściereczki 2 arkusze ciasta i połóż jeden na drugim. Za pomocą pędzelka posmaruj górny arkusz oliwą. Nałóż 1/8 nadzienia wzdłuż dłuższej krawędzi.
  5. Zwiń ciasto w rulon i przekrój na pół. Końcówki mocno ściśnij, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Możesz każdą część zwinąć ciasno w spiralę, ale nie jest to konieczne. Przygotowane bułeczki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
  6. Przygotuj w ten sam sposób pozostałe bułeczki, aż do wyczerpania składników.
  7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 – 30 minut, do lekkiego zrumienienia.

Co to jest yufka

Yufka to cieniutkie ciasto przygotowywane z mąki, wody i soli, stanowiące podstawę bardzo wielu dań. Podstawowe potrawy z ciasta yufka to börek i sigara böreği, ale można z niego przygotować także słodkie wypieki. . Yufkę jest bardzo wszechstronnym ciastem – można ją nadziewać czym tylko chcemy, serem, mięsem, warzywami – jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Danie może być w formie zapiekanki, pierożków, ruloników.

Na zdjęciu poniżej tureckie ciasto yufka.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *