Pasta z bakłażanów – mutebbel

Pasta z bakłażanów – mutebbel to idealne połączenie smaku pieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. Szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, ale pasuje także do warzyw. Przygotowując tę ​​pyszną przystawkę możesz również użyć syropu z granatów zamiast soku z cytryny. Dip na bazie bakłażana pochodzi z Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie bakłażan przypala się na ogniu np. w ognisku lub na palniku kuchenki gazowej (tak jak w Polsce przypala się cebulę do rosołu) albo na grillu. Jeśli jednak nie masz takiej możliwość piecz całe bakłażany w piekarniku, aż skórka będzie zwęglona. To właśnie zwęglenie nadaje mutebbel – paście z bakłażanów charakterystyczny wędzony smak.

Turecka pasta z bakłażana – mutebbel

Pasta z bakłażanów – przepis na mutebbel

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni, możesz też użyć funkcji grill. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż umyte bakłażany i nakłuj je widelcem.
  2. Odwracając od czasu do czasu piecz bakłażany, aż skórka się zwęgli. Zajmuje to zazwyczaj około 50-65 minut. Tego etapu nie można pominąć, ponieważ to właśnie zwęglona skórka nadaje charakterystyczny, lekko karmelowy smak.
  3. Obierz bakłażany ze skórki i drobno posiekaj miąższ.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj.
  5. Wymieszaj bakłażany z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny lub syropem z granatów, jogurtem i oliwą z oliwek
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Odwieź nasz drugi sklep – Natura dla Ciała

Zapraszamy do naszego sklepu z kosmetykami i ziołami – Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *