Gulasz warzywny z ciecierzycą

gulasz-warzywny-z-ciecierzyca

Gulasz warzywny z ciecierzycą jest typowym daniem jednogarnkowym, które możesz podać na każdą okazję. To zdrowe, komfortowe jedzenie, idealne na chłodne jesienne wieczory oraz do zamrażania. Ten gulasz z warzyw i ciecierzycą jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i bardzo sycący, nawet pomimo tego, że nie zawiera mięsa. Chociaż podstawą tego gulaszu są warzywa i ciecierzyca, to aromatyczne tureckie przyprawy nadają mu niesamowity smak i aromat. Oczywiście możesz wykorzystać do tego przepisu dowolne warzywa  np. ziemniaki, pory lub pieczarki i dostosować przyprawy – w tym tkwi cały jego urok. Gulasz warzywny z ciecierzycą najlepiej smakuje następnego dnia.

Wypróbuj też nasz przepis na zdrową przekąskę – ciecierzyca pieczona z przyprawami.

Gulasz warzywny z ciecierzycą

  • 3 cukinie pokrojone w grube półplasterki
  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 3 średnie bakłażany pokrojone w kostkę,
  • 1 duża cebula pokrojona w ósemki
  • 3 papryki pokrojone na kawałki
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy, (800 g),
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu lub więcej do smaku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka pasty paprykowej biber salcasi (ostrej lub łagodnej),
  • 250-300 ml wody,
  • sól i pieprz i wędzona papryka do smaku

Gulasz warzywny z ciecierzycą przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzałka góra – dół.
  2. Pokrojonej bakłażany ułóż na blasze, posyp solą i odstaw na około 10 minut, a następnie odciśnij nadmiar płynu.
  3. Wymieszaj wszystkie warzywa z olejem i przyprawami (z wyjątkiem pasty paprykowej biber salcasi i koncentratu pomidorowego) i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa.
  4. Rozmieszaj w wodzie koncentrat pomidorowy i pastę paprykową biber salcasi. Do naczynia z warzywami dodaj pomidory, opłukaną z zalewy ciecierzycę i wodę z koncentratem pomidorowym i pastą paprykową. Wymieszaj zawartość naczynia  i w razie potrzeby dopraw do smaku.
  5. Piecz w piekarniku przez kolejne 20 minut (lub dłużej w razie potrzeby), aż wszystkie warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Gulasz warzywny z ciecierzycą podawaj udekorowany pozostałą ciecierzycą i ulubioną zieleniną.
5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *