Hummus w wersji ostrej z papryką ma delikatną konsystencję, a jednocześnie niepowtarzalny smak. Hummus jest zdrowy, wegański i pyszny.
Słowo „hummus” oznacza po prostu ciecierzycę, która jest głównym składnikiem pasty. Od dawna zyskuje ona popularność, głównie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Wysoka zawartość białka w strączkach (prawie 20 gramów w 100 g produktu) sprawia również, że ta pasta jest ważnym elementem sposobu żywienia sportowców.
Dlaczego warto włączyć hummus do swojej diety?
– w celu zwiększenia wartości odżywczej posiłków – przy problemach z nadwagą
– długo po jedzeniu utrzymuje on uczucie sytości, zapobiega podjadaniu – przy insulinooporności – ma niski indeks glikemiczny (25), nie powoduje nagłego wyrzutu cukru do krwi
– w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu
– dla regulacji pracy układu pokarmowego i jelit – wspomaga trawienie, ułatwia wypróżnianie, dba o mikroflorę w jelitach
Z czym podawać hummus?
Z falafelami; na świeżą bagietkę; do zajadania z paluszkami, krakersami lub grissini; do nabierania na słupki warzyw (seler, naciowy, marchew, papryka).
Składniki: cieciorka 45%, woda, pasta sezamowa 10%, olej słonecznikowy, pasta przyprawowa 2,5% (papryczki chili, sól), puree z czosnku, sól, zakwaszacz: kwas cytrynowy, emulgator: lecytyna słonecznikowa, kminek, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1075 kJ / 257 kcal; Tłuszcz 20 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,7 g; Węglowodany 9,2 g, w tym cukry <0,5 g; Białko 7,1 g; Sól 0,9 g.
Waga: 290g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.