Najlepiej spożyć w ciągu pięciu dni po otwarciu, przechowywać w lodówce. Niewykorzystany ajvar można zamrozić.
Pikantna pasta z pieczonej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, burgerów, kotletów czy kanapek.
Sposób użycia: Polecamy jako dodatek do przystawek lub do mięsa i ryb oraz na kanapki. Ajvar można też używać jako składnik sosów np. do makaronu oraz jako dodatek do frytek.
Inne nazwy: ajwar, ayvar.
Rodzaje sosu ajvar z grillowanych warzyw: W zależności od ilości dodanej papryki chili ajvar może być łagodny lub pikantny.
Składniki: czerwona papryka 68%, bakłażan 16%, papryka ostra 10%, olej słonecznikowy, sól,czosnek, cukier, ocet
Waga netto: 190g
Czy wiesz że: nazwa ajvar prawdopodobnie pochodzi od tureckiego słowa havyar oznaczającego kawior, od wieków, kojarzony z luksusem i bogatym smakiem. Ajvar należy do tej samej grupy przetworów co ljutenica i pindjur.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 334 kJ / 81 kcal; Tłuszcz 4,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g; Węglowodany 6 g, w tym cukry 6 g; Białko 1,8 g; Sól 1,9 g.

