Turecka jajecznica z warzywami i kiełbasą sucuk nazywa się menemen. To tradycyjna potrawa podawana na śniadanie albo jako danie główne. Nazwa menemen pochodzi od małego miasteczka w prowincji Izmir. Jajecznica po turecku z warzywami i kiełbasą jest pożywna i przygotujesz ją w kilka minut. Niektórzy tureccy kucharze twierdzą, że bez cebuli i sucuk nie można przyrządzić prawdziwego menemen. Pikantna wołowa kiełbasa sucuk, dodaje tureckiej jajecznicy niepowtarzalnego smaku. Sucuk to bardzo uniwersalna wędlina, można ją smażyć na patelni, grillować albo pokrojoną w plasterki położyć na kanapki.
Składniki jajecznicy po turecku
proporcje dla 3-4 osób
- 9 jajek
- 1 zielona lub czerwona papryka,
- 1 cebula
- opcjonalnie duża garść posiekanego grubego szczypiorku
- 4 twarde dojrzałe pomidory
- 1 łyżka tureckiej oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 100 tureckiego białego sera solankowego, może być krowi, owczy lub kozi
- 150-200 g tureckiej kiełbasy sucuk
- 1 łyżeczka płatków tureckiej czerwonej papryki pul biber
- sól i pieprz do smaku
Turecka jajecznica z warzywami
- Pokrój w bardzo drobną kostkę paprykę, cebulę i pomidory. Kiełbasę sucuk pokrój w cienkie plasterki lub małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę.
- Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj na niewielkim ogniu przez kilka minut.
- Do podsmażonej papryki dodaj kiełbasę sucuk i podsmażaj przez 2-3 minuty
- Dodaj pomidory, posiekany szczypiorek, płatki czerwonej papryki i podsmażaj kolejne 2 minuty.
- Dodaj pokruszony biały ser, wlej na patelnię rozmącone jajka. Energicznie wymieszaj i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem i podawaj na gorąco z ulubionym pieczywem.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.