Papryka faszerowana po turecku to doskonały pomysł na obiad w środku lata. O tej porze roku papryka jest najsmaczniejsza i można ją przygotować na setki różnych sposobów. Jednak papryka po turecku faszerowana pikantną mieloną wołowiną i ryżem, podana sosem pomidorowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Ten przepis na nadziewaną paprykę jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych w Turcji.
Papryka faszerowana po turecku
- 4 duże papryki
- Farsz
- 2 łyżeczki tureckiej oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- około 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
- około 80-100 g ryżu
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- do tej wersji świetnie pasuje też kukurydza, ale w oryginalnych przepisach tureckich jej nie ma
- Sos
- 2 duże pomidory pokrojone w małą kostkę lub 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty paprykowej
- około 100 ml wody
- opcjonalnie starty na tarce żółty ser
Turecki przepis na faszerowaną paprykę
- Ugotuj ryż. Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą.
- Odkrój wierzchołki papryk. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i białych włókien.
- Przygotuj farsz.
- Pokrój cebulę w małą kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj połowę cebuli i podsmażaj na jasno złoty kolor. Dodaj czosnek i często mieszając smaż około 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Dodaj mielone mięso, przyprawy, szczyptę cukru, wymieszaj i smaż około 5 minut.
- Wyłącz płomień. Dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Napełnij papryki farszem i posyp startym żółtym serem albo przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchołkami.
- Na dno naczynia do zapiekania wlej około 100 ml wody, dodaj drobno posiekane pomidory, pozostałą cebulę, pastę paprykową biber salcasi i wymieszaj. Ułóż paprykę w naczyniu do zapiekania.
- Piecz przez około 35-45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.