Przepis na turecki sos acılı ezme – będzie pysznie, szybko i łatwo

Marzysz o tym, by choć na chwilę przenieść się smakiem do tętniących życiem tureckich bazarów? Acılı ezme – pikantny sos prosto z kuchni Bliskiego Wschodu – to obowiązkowy punkt dla fanów wyrazistych i aromatycznych potraw. Intensywna mieszanka świeżych warzyw, ostrych papryczek i ziół sprawi, że każdy kęs będzie eksplozją smaków i zapachów. Co najlepsze – acılı ezme przygotujesz w mgnieniu oka, a efekt przerósł już niejednego kucharza amatora! W kolejnych akapitach zdradzimy ci sprawdzony przepis na turecki sos, który idealnie uzupełni dania z rusztu, klasyczne przekąski lub zwyczajnie wzbogaci codzienny obiad o egzotyczny akcent.

Acılı ezme – składniki

  • 5 pomidorów
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżka sumaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka melasy z granatu
  • 1 łyżka pasty paprykowej

Jak zrobić sos acılı ezme?

Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Cebulę ugniatamy z solą i dodajemy do pokrojonych warzyw.

Przygotowujemy sos: pastę paprykową mieszamy z oliwą z oliwek i melasą z granatu, dodajemy sumak i miętę. Mieszamy wszystko razem.

Sos łączymy z warzywami.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *