Marzysz o tym, by choć na chwilę przenieść się smakiem do tętniących życiem tureckich bazarów? Acılı ezme – pikantny sos prosto z kuchni Bliskiego Wschodu – to obowiązkowy punkt dla fanów wyrazistych i aromatycznych potraw. Intensywna mieszanka świeżych warzyw, ostrych papryczek i ziół sprawi, że każdy kęs będzie eksplozją smaków i zapachów. Co najlepsze – acılı ezme przygotujesz w mgnieniu oka, a efekt przerósł już niejednego kucharza amatora! W kolejnych akapitach zdradzimy ci sprawdzony przepis na turecki sos, który idealnie uzupełni dania z rusztu, klasyczne przekąski lub zwyczajnie wzbogaci codzienny obiad o egzotyczny akcent.
Acılı ezme – składniki
- 5 pomidorów
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżka sumaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka melasy z granatu
- 1 łyżka pasty paprykowej
Jak zrobić sos acılı ezme?
Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Cebulę ugniatamy z solą i dodajemy do pokrojonych warzyw.
Przygotowujemy sos: pastę paprykową mieszamy z oliwą z oliwek i melasą z granatu, dodajemy sumak i miętę. Mieszamy wszystko razem.
Sos łączymy z warzywami.