Harissa to bardzo ostra tunezyjska przyprawa o konsystencji pasty lub gęstego sosu. W krajach arabskich używana jest właściwie do wszystkiego jako dodatek do kuskusu, jajecznicy, do gulaszów, do pieczonych mięs i drobiu, a nawet do maczania chleba. Harissa ma wszechstronne zastosowanie, możemy jej używać jako przyprawę do mięsa grillowanego, smażonego lub pieczonego, do jajek na twardo i jajecznicy, jako dodatek do sosu pomidorowego, zup, przecieru pomidorowego. Mieszając ją z jogurtem naturalnym stanowi doskonałą marynatę dla wieprzowiny i drobiu.
Nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Produkowana według tradycyjnej receptury.
Tunezyjską pastę harissa przyrządza się z: papryki chili i czosnku z dodatkiem aromatycznych przypraw jak kolendra, kminek zwyczajny, kmin rzymski oraz oliwy, czosnku.
Sposób użycia: Polecamy jako dodatek do przystawek lub do mięsa oraz na kanapki.
Składniki : ostra papryka chilli 87%, czosnek, kolendra, sól, kmin rzymski, kwas: kwas cytrynowy E330
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 331 kJ / 79 kcal; Tłuszcz 1,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g; Węglowodany 11 g, w tym cukry 6,5 g; Białko 2,9 g; Sól 1,8 g; Potas 615 mg (30%)
*RWS Referencyjna Wartość Spożywcza obliczona na bazie dieta dla przeciętnego dorosłego (8400 kJ/ 2000kcal)
Waga netto: 760g


Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.