Kebab z bakłażana z kurczakiem jest typowym daniem domowym. To prosty przepis na smaczny i pożywny obiad z serii “gotuje, nie marnuję”. W południowej Turcji wykorzystuje się do niego resztki bakłażanów i papryki, które pozostały po spotkaniach przy grillu. Po turecku ten kebab nazywa się Patlicanli Tepsi Kebabi.
Z czego zrobić turecki kebab
- 2 średnie bakłażany,
- 1 kg filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę,
- 3 papryki w różnych kolorach,
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 3 łyżki tureckiej oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Marynata do kurczaka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tureckiej pasty paprykowej biber salcasi, ostrej lub łagodnej
- 1 łyżeczka papryki w płatkach pul biber
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do podsmażenia zamarynowanego kurczaka
Sos do kebabu z bakłażana i kurczaka
- 1 łyżka tureckiej pasty paprykowej biber salcasi ostrej lub łagodnej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200-250 ml wody
Kebab z bakłażanem i kurczakiem
Dzień wcześniej przygotuj marynatę do kurczaka.
- Umieść kawałki kurczaka w dużej misce. Dodaj jogurt, czosnek, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową biber salcasi i czerwoną paprykę w płatkach pul biber. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i wymieszaj. Odstaw naczynie do lodówki na całą noc albo użyj pojemników do marynowania próżniowego i marynuj około 20-30 minut (podany czas marynowania dotyczy pojemników próżniowych Food Saver).
W dniu gotowania
- Bakłażany obierz w w paski, tak jak na zdjęciu poniżej.
- Pokrój bakłażany w krążki o grubości około 1 cm, ułóż na tacy, posyp posyp obficie solą i odstaw na około 20 minut, aby puściły sok. Po 20 minutach opłucz i osusz bakłażany papierowym ręcznikiem
- Umieść bakłażany w naczyniu do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i zapiekaj około 15 minut.
Przygotuj kurczaka i sos
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj zamarynowane kawałki kurczaka przez około 5-7 minut i wyjmij z patelni.
- Na patelnię, na której smażyłaś kurczaka, wlej wodę, dodaj pastę paprykową, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Przygotuj kebab z bakłażanem i kurczakiem
- W dużym naczyniu do pieczenia ułóż na przemian kawałki kurczaka, plastry cebuli, kawałki papryki i plasterki bakłażana. Na górze połóż pozostałe plasterki bakłażana i zalej przygotowanym sosem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 40 minut.
- Podawaj z ryżem lub kaszą bulgur
Kebab z bakłażana z kurczakiem z wolnowaru
Dzień wcześniej przygotuj marynatę do kurczaka.
- Umieść kawałki kurczaka w dużej misce. Dodaj jogurt, czosnek, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową biber salcasi i czerwoną paprykę w płatkach pul biber. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i wymieszaj. Odstaw naczynie do lodówki na całą noc albo użyj pojemników do marynowania próżniowego i marynuj około 20-30 minut (podany czas marynowania dotyczy pojemników próżniowych Food Saver).
W dniu gotowania
- Bakłażany obierz w w paski, tak jak na zdjęciu powyżej.
- Pokrój bakłażany w krążki o grubości około 1 cm, ułóż na tacy, posyp posyp obficie solą i odstaw na około 20 minut, aby puściły sok. Po 20 minutach opłucz i osusz bakłażany papierowym ręcznikiem
- Umieść bakłażany w naczyniu do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i zapiekaj około 15 minut.
Przygotuj kurczaka i sos
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż zamarynowane kawałki kurczaka przez około 5-7 minut i wyjmij z patelni.
- Na patelnię, na której smażyłaś kurczaka, wlej wodę, dodaj pastę paprykową, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Przygotuj kebab
- W misie wolnowaru umieść na przemian mięso, cebulę, paprykę i bakłażan, zalej sosem i ustaw czas wolnowarzenia. (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja low – około 5 godzin
- opcja high – 3 godziny
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.