W tureckiej kuchni Gözleme jest tradycyjnym daniem, nieco przypomina nasze naleśniki. Placek powstaje z ciasta yufka wypełnionego farszem. A farsz może być naprawdę różnorodny: biały ser z natką pietruszki, ziemniaczany albo z mięsa mielonego. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Przepis na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanki wody
Drożdże suche – 1 opakowanie
Sól
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, wodę wymieszaną z drożdżami, odrobinę soli. Ugniatamy tak długo aż przestanie się kleić. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6-8 części, które formujemy w kulki, każdą kulkę rozwałkowujemy na cieniutkie placki.
Farsz nakładamy na połówkę ciasta, drugą połówką przykrywamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy z dwóch stron.
Oczywiście możecie użyć gotowego ciasta yufka. Pamiętajcie tylko żeby ciasto posmarować z dwóch stron wodą wymieszaną z olejem i przykryć wilgotną szmatką.
Farsz z sera
4 porcje ciasta
250 g sera krowiego
Pół pęczka natki pietruszki
Pół łyżeczki pul biber lub czarnego pieprzu
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Mieszamy razem.
Farsz ziemniaczany
3 ugotowane ziemniaki
1 cebula
1 duża łyżka słodkiej papryki
Szczypta soli
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy rozgniecione ziemniaki, doprawiamy solą i papryka, mieszamy, podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
Farsz z mięsa mielonego
1 cebula
250 g mięsa mielonego wołowego lub cielęcego
Pietruszka
Sól, pieprz
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Razem podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
A to nagrałam dla Was na wakacjach
Użyte produkty: