Przepis na turecką lemoniadę, czyli wskazówki jak przygotować limonatę

Turecka lemoniada, znana jako limonata, to orzeźwiający napój, który doskonale sprawdza się w upalne dni. Jej wyjątkowy smak i aromat pochodzi z połączenia świeżych cytryn, cukru i wody, które razem tworzą idealnie zbalansowany napój, gaszący pragnienie i dodający energii. Ponadto to nie tylko smaczny, ale i zdrowy sposób na nawodnienie organizmu, bogaty w witaminę C i antyoksydanty. Podzielimy się z Tobą przepisem na autentyczną turecką lemoniadę, krok po kroku. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni!

Podstawowe składniki lemoniady tureckiej

Na upały nie ma jak lemoniada, intensywnie cytrynowa, słodka, bez mocno wyczuwalnego kwaśnego smaku. Turcy wiedzą, jak przygotować ten orzeźwiający napój – co jest potrzebne?

  • 5 dużych cytryn.
  • 1,5 litra wody.
  • 3/4 szklanki cukru.

Szybki sposób na przygotowanie limonaty

Z dwóch cytryn ścieramy skórkę, mieszamy z cukrem i zalewamy szklanką wrzątku lub gotujemy jakieś 10 minut. Z cytryn wyciskamy sok. Uprzednio sparzoną skórkę cytrynową odcedzamy przez sitko (oddała już cały aromat), wodę z aromatem cytryny i cukrem mieszamy z pozostałą czystą wodą i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. Można dodać listki mięty. Gotowe! Po więcej ciekawych porad lub doskonałej jakości produktów zapraszamy do naszego tureckiego sklepu.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *