Zapiekana chałwa po turecku nazywa się sicak helva, w dosłownym tłumaczeniu oznacza to „gorąca chałwa„. To bardzo popularny i lubiany deser tradycyjnie serwowany po daniach z ryb, ponieważ niweluje zapach i smak ryby w ustach. Chałwa na gorąco jest bardzo łatwa do przygotowania, a z dodatkiem czekolady lub orzechów smakuje obłędnie.
Uwaga: W Turcji jako miarki do płynnych produktów używa się szklaneczek do herbaty w kształcie tulipana nazywanych ince belli czyli mała szklaneczka. Ich pojemność wynosi 100 ml. Dla ułatwienia w przepisie podaliśmy ilość w mililitrach.
Zapiekana chałwa
- 300 g chałwy
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka miękkiego masła, ale można pominąć
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub do smaku
- opcjonalnie drobno posiekane pistacje i wiórki z czekolady
Przepis na zapiekaną chałwę
- Chałwę rozdrobnij widelcem lub blenderem, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać dość gęsta płynna masa.
- Dodaj sok z cytryny i masło i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Sprawdź czy jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj troszkę cukru i znowu wymieszaj.
- Teraz możesz dodać posiekane orzechy i wiórki z czekolady (pozostaw trochę do dekoracji).
- Przełóż chałwę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-12 minut, do czasu aż wierzch lekko się zrumieni. Podawaj na gorąco.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.