Revani ciasto z kaszy manny, popularne jest w Turcji od czasów osmańskich. Najprawdopodobniej wywodzi się ono z Egiptu, ale popularne jest zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w krajach śródziemnomorskich. To przepyszne ciasto nasączane jest lekkim prostym syropem, który można też aromatyzować wodą z kwiatu pomarańczy, wodą różaną lub innym ulubionymi dodatkami.
Składniki na syrop i ciasto revani
- Na syrop:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki wody.
- 2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
- sok z połowy limonki lub cytryny
- Na ciasto:
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 220 g jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki oleju plus olej do nasmarowania formy
- 170 g kaszy manny.
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- Do dekoracji: posiekane pistacje, migdały lub orzechy albo drobne wiórki kokosowe
Przepis na syrop cukrowy do ciasta
Zacznij od przygotowania syropu. Zagotuj wodę z cukrem doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny i gotuj kolejne 5 minut. Odstaw syro do wystygnięcia
Revani ciasto z kaszy manny przepis
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (20×25 cm) nasmaruj olejem.
- Jajka ubij z cukrem na jasny puszysty krem i ubij mocno.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto polej wystudzonym syropem i ewentualnie posyp drobno posiekanymi pistacjami, całymi migdałami lub wiórkami kokosowymi Pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem pokrój na kwadraty lub romby.
W powyższy sposób przygotowuje się revani w Turcji, ale jeśli wolisz wersję mniej kaloryczną, to zamiast nasączać ciasto syropem, oprósz je po wystudzeniu cukrem pudrem.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.