Turecka lemoniada z sumaka, słodzona melasą z winogron to idealny napój na lato. Nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale też dostarcza wielu cennych witamin. Lemoniada na bazie syropu z sumaku popularna jest nie tylko w Turcji. Równie chętnie piją ją mieszkańcy Bliskiego Wschodu.
O sumaku, jednej z ulubionych tureckich przypraw pisaliśmy na naszym blogu już wcześniej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat jego wpływu na zdrowie i urodę zapraszamy do lektury artykułu Sumak – ulubiona turecka przyprawa
Turecka lemoniada z sumaka
Syrop z sumaka
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru lub do smaku, ale można też osłodzić lemoniadę melasą winogronową
- 3 łyżki mielonego sumaka
Lemoniada
- 2 litry wody gazowanej lub niegazowanej
- cały syrop z sumaka
- 8 łyżek soku cytryny
- 1 cytryna pokrojona w kliny
- świeża mięta do dekoracji
Turecka lemoniada z sumaka
Wodę z cukrem podgrzewać na średnim ogniu, do chwili, aż cukier się rozpuści, a następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Nigdy ne należy zalewać sumaka wrzątkiem, ponieważ stanie się gorzki
Do wystudzonego syropu cukrowego dodać sumak, wymieszać i odstawić pod przykryciem na minimum 2 godziny, ale można na całą noc.
Przecedzić syrop przez bardzo gęste sitko lub gazę.
Wymieszać syrop z 2 litrami wody i 8 łyżkami soku z cytryny. Podawać z lodem i klinem cytryny.
Co to jest sumak
Sumak – ulubiona turecka przyprawa to wysuszone i zmielone na proszek owoce krzewu o tej samej nazwie. Miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej zapewne doskonale znają jego smak, ponieważ często dodawany jest do sałatek, mięsa, ryb i owoców morza oraz warzyw.
Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz
Możecie nas także odwiedzić na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Czekamy na Was od 28 lipca do 19 sierpnia w domku nr 24 przy ul. Pańskiej vis a vis wejścia do hali targowej.