Turecki sos tzatziki – bardzo prosty do przygotowania dip jogurtowo-ogórkowy, który zawojował niemalże cały świat składa się z zaledwie kilku składników – orzeźwiającego ogórka, aromatycznej suszonej mięty, czosnku i przypraw. Często podawany jest skropiony oliwą i oprószony sumakiem lub turecką papryką pul biber.
W Turcji ten pyszny i lekki dip znany jest pod nazwą cacık i podawany do mezze i grillowanych mięs. Może być również serwowany jako zupa chłodnik.
Turecki sos tzatziki – składniki
- 400 g naturalnego, gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku roztarte z solą
- około 200 g ogórków
- 1,5 łyżeczki suszonej mięty
- sól i pieprz dla smaku
- świeże liście mięty do dekoracji
- opcjonalnie sumak lub turecka papryka pul biber
- 1 łyżeczka przyprawy do sosu tzatziki
Turecki sos tzatziki – przepis
- Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach ( w Turcji, raczej nie odsącza się ogórka z soku)
- Czosnek rozetrzyj z solą lub przeciśnij przez praskę Połącz jogurt i czosnek i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ogórki do jogurtu, dopraw solą, pieprzem i suszoną miętą i wymieszaj.
- Wstaw sos tzatziki do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podanie udekoruj listkami świeżej mięty i przyprawami. Możesz też skropić dip turecką oliwą.
Sos tzatziki podawaj jako dodatek do dań z grilla oraz smażonych i pieczonych mięs lub warzyw. Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem.
Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz
Ciekawostki o tureckim cacık
Najczęściej spotykana w Polsce nazwa “tzatziki” wywodzi się od tureckiego słowa cacık. Turecki cacık czasami podaje się jako zupę. Czosnek do tzatziki powinien być roztarty w moździerzu razem z solą. Turecki cacık można udekorować mieszanką papryki aleppo, tureckiej papryki pul biber, sumaka lub mięty.