Turecki gulasz warzywny – turlu zazwyczaj przyrządzany jest z dostępnych w danym momencie warzyw, dlatego jego skład może się różnić w zależności od pory roku. Gulasz turlu bardzo przypomina ratatouille. Możesz go przygotować w piekarniku albo w zwykłym garnku lub w wolnowarze. Naszym zdaniem turecki gulasz z sezonowych warzyw to jedna z najlepszych propozycji na pożywny i smaczny bezmięsny obiad.
Turecki gulasz warzywny – turlu
- 2 średnie cukinie,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 duża papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki tureckiego suszonego oregano kekik
- 1 łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- około 120 ml gorącej wody
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- posiekana natki pietruszki do dekoracji
Przepis na turecki gulasz turlu z sezonowych warzyw
- Marchew i cebulę obierz i pokrój w średniej grubości plasterki, a cukinię w półplasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki “na jeden kęs”. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, grzałka góra – dół.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa z oliwą z oliwek, oregano, płatkami papryki pul biber, solą i czarnym pieprzem. Wstaw warzywa do piekarnika i piecz przez około 25–35 minut.
- Koncentrat pomidorowy i rozmieszaj w około 120 ml wody.
- Dodaj do warzyw rozrobiony w wodzie koncentrat, pomidory z puszki i piecz przez kolejne 20 – 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.
- Przed podaniem posyp posyp posiekaną natką pietruszki.
- Turecki gulasz warzywny – turlu możesz podawać jako samodzielne, danie (np. z pieczywem), dodatek do ryżu lub kaszy, albo do mięsa zamiast ziemniaków.
Turecki gulasz warzywny z wolnowaru
- Marchew obierz i pokrój w średniej grubości plasterki, a cukinię w półplasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki “na jeden kęs”.
- W misie wolnowaru dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa z oliwą z oliwek, oregano, płatkami papryki pul biber, solą i czarnym pieprzem.
- Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w około 50 ml wody i dodaj wraz z pomidorami z puszki do wolnowaru.
- Ustaw czas wolnowarzenia (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- Poziom High – 4 godziny
- Poziom Low – 5 godzin
Zajrzyj do naszych sklepów
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.