Myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy jeśli chodzi o turecką kuchnię, myliłam się! Dzisiaj przepis na Hamsili pilav.
Składniki:
1 kg rybek, hamsi
2 szklanki ryżu
2 cebule
odrobina oliwy
szczypta pieprzu
szczypta yeni bahar -ziela angielskiego
2 szklanki wody
Czyścimy ryby Hamsi usuwając kręgosłup.
Ryż namaczamy w słonej wodzie.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy, dodajemy odcedzony ryż, chwilę razem podsmażamy i wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak długo, aż woda odparuje.
Ryby hamsi wykładamy do naczynia żaroodpornego, na to rozkładamy ryż.
Na wierzch znowu rozkładamy ryby i dajemy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wykładamy na talerz obracając naczynie do góry dnem.
Podajemy jako dodatek do dań. Byle nie mięsnych.
Afiyet olsun!