Iskender kebab to prawdziwa perła w koronie tureckiej kuchni, uwielbiana przez smakoszy na całym świecie. To danie, które łączy w sobie soczyste kawałki mięsa, aromatyczny sos pomidorowy i jogurtowy, a wszystko to podawane na chrupiącej bazie z chleba pita. Iskender kebab to nie tylko kulinarna rozkosz, ale także danie o bogatej historii, sięgającej czasów Imperium Osmańskiego. Odkryjemy dziś sekrety przygotowania tej potrawy, która zachwyci Twoich bliskich i przywoła smaki tureckich ulic w Twoim domu. Dowiesz się, jakie składniki są kluczowe, jak odpowiednio przygotować mięso oraz jak skomponować wszystkie elementy, aby uzyskać idealne danie. Gotowy na kulinarną podróż do Turcji? Zaczynajmy!
Rzeczy potrzebne do przygotowania Iskender kebab i kilka słów wyjaśnienia
İskender Kebap jest jedną z najsłynniejszych odmian kebaba i najbardziej lubianych. Bo czy jest coś smaczniejszego od pide obłożonej kawałkami wyśmienitej grillowanej cielęciny, wszystko w akompaniamencie sosu jogurtowego i pomidorowego a na koniec polane masełkiem. Do tego jeszcze grillowana papryka i pomidory. Coś przepysznego! Tylko co zrobić jeśli nie wybieracie się do Turcji na wakacje i nie ma szans spróbowania oryginalnej wersji? Z pomocą przychodzi przepis na domową wersję “İskender Kebap”.
Wersja z gotowym kebabem Döner
Składniki:
- 1 porcja pakowanego kebaba Döner;
- 2 małe pide;
- 4 łyżki masła;
- 2 łyżki pasty pomidorowej;
- 200 g jogurtu;
- 2 zielone papryki sivir biber lub zwykłej zielonej;
- 1 pomidor;
- łyżeczka soli;
- 0,5 łyżeczki pieprzu;
- 2 szklanki wody.
Przygotowanie Iskender z gotowym kebabem – krok po kroku według sprawdzonego przepisu
Mięso podpiekamy w piekarniku w 130 stopniach przez 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego masła dodajemy pastę pomidorową oraz tureckie przyprawy takie jak pieprz i sól. Dolewamy wody, mieszamy. Gotujemy chwilę razem.
Pide smarujemy jogurtem. Podsmażamy z dwóch stron na patelni.
Paprykę i pomidora kroimy na kawałki. Grillujemy na patelni.
Sos pomidorowy wkładamy na kilka minut do piekarnika.
Pide kroimy w kostkę. Przekładamy na talerz. Polewamy sosem pomidorowym, na to kładziemy Döner.
Na talerzu układamy grillowane papryczki i pomidory.
Polewamy roztopionym masłem.
Wersja trudniejsza z samodzielnie robionym kebabem Döner
Składniki:
- 1 kg cielęciny najlepiej antrykot, w plastrach;
- 1 kg mielonej cielęciny;
- 2 cebule;
- 2 łyżki jogurtu;
Przygotowanie trudniejszej wersji Iskender kebab
Na tarce ścieramy 1 cebulę, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem. Mieszamy wszystko razem.
Plastry cielęciny marynujemy w otrzymanym sosie. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Tarkujemy pozostałą cebulę, dodajemy mięso mielone, pieprz, mieszamy. Ostawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Na blat rozkładamy folię spożywczą, układamy płat cielęciny, na to mięso mielone. W taki sposób układamy 4-5 warstw. Zawijamy wszystko w ciasny rulon za pomocą folii spożywczej. Końcówki związujemy. Robimy tak samo z pozostałym mięsem. Rulony wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.
Wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy na plastry 2-3 mm.
Na patelni roztapiamy masło, gaz ustawiamy na duży płomień, podsmażamy döner z dwóch stron przez chwilę. Wrzucamy porcjami po kilka plasterków.
Można podawać z ryżem, frytkami, pide.
Afiyet olsun!