Orzechy laskowe to nie tylko zdrowa przekąska, ale także doskonały dodatek do wielu potraw, deserów i wypieków. Ich prażenie wydobywa z nich głębię smaku i aromatu, czyniąc je jeszcze smaczniejszymi i bardziej chrupiącymi. W Turcji, kraju znanym z doskonałych orzechów, istnieje kilka tradycyjnych metod prażenia, które podkreślają ich naturalne walory. W tym artykule zaprezentujemy trzy najlepsze sposoby na ich uprażenie. Poznaj różne techniki i wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada. Dzięki naszym wskazówkom dowiesz się, jak w domowych warunkach uzyskać orzechy idealnie chrupiące i pełne smaku, które będą doskonałym dodatkiem do Twojej kuchni.
Metody prażenia orzechów laskowych
Pytacie jak uprażyć orzechy laskowe, żeby smakowały tak jak w Turcji. Są dwa sposoby: możecie to zrobić albo w piekarniku, albo na patelni. W zależności od upodobań orzechy możecie posolić, posypać tureckimi przyprawami (papryką pul biber) lub cukrem pudrem.
Sposób 1. Pieczenie w piekarniku
Wrzucamy orzechy (jeśli są świeże, to skórkę należy zostawić) do miski, dodajemy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, mieszamy, żeby orzechy były dobrze naoliwione. Teraz dodajemy co kto lubi: sól, pul biber, cukier puder z cynamonem albo nic. Mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy w 160 stopniach przez 5-10 minut. Co chwilę orzechy należy przemieszać.
Sposób 2. Prażenie na patelni
Robimy dokładnie to samo, ale orzechy wrzucamy na rozgrzaną patelnię (musi być sucha – bez żadnego tłuszczu).
Sposób 3. Słodkie prażenie z cynamonem
Orzechy mieszamy z turecką oliwą z oliwek (możecie je uprażyć bez dodatku oleju). Rozgrzewamy patelnię (pamiętajcie, żeby była sucha), wrzucamy cukier puder z cynamonem, mieszamy. Chwilę podsmażamy, wrzucamy orzechy.