Łatwy chleb orkiszowy z kaszą kuskus jest miękki i wilgotny, ma chrupiącą skórkę i pasuje do wszystkiego. Z przyjemnością pracuje się z ciastem, taki chlebek bez problemu upiecze każdy. To idealny chleb do pieczenia w garnku.
U mnie sama mąka orkiszowa bio i kuskus. Jeszcze ciepły chleb jadłam z pysznym masłem. Potem delektowaliśmy się nim maczając kromki w zacnej oliwie. Muszę zaliczyć ten wypiek do tych bardzo udanych! – napisała autorka tego przepisu Ania z bloga Kuchennymi drzwiami
Składniki na chleb o wadze 750 g
chleb o wadze 750 g
80 g suchego kuskusu
8 g świeżych drożdży
375 g mąki orkiszowej typ 550 bio
12 g soli
300 ml zimnej wody
Przepis na chleb orkiszowy z kaszą kuskus
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.
Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min.
Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół. Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.