Cassata Siciliana to wyjątkowy włoski sernik, który od lat króluje na sycylijskich stołach podczas Wielkanocy. Bogato zdobiony, pełen smaków i kolorów, stanowi idealne połączenie kremowego sera ricotta, kandyzowanych owoców oraz delikatnego biszkoptu. W naszym przepisie odkryjesz, jak krok po kroku przygotować tę wyjątkową słodycz, która nie tylko zachwyci Twoich gości, ale także wniesie odrobinę włoskiego słońca na wielkanocny stół.
Co warto wiedzieć o Cassata Siciliana?
Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny przygotowuje się ze słodzonej ricotty, biszkoptu, kandyzowanych cytrusów i migdałów. Pomimo prostoty tego przepisu istnieje niezliczona liczba lokalnych wariantów. Historia cassata siciliana sięga czasów dominacji arabskiej na Sycylii (IX-XI w.). Wraz z ricottą z mleka owczego, która była produkowana na południowym krańcu Włoch od czasów prehistorycznych, zebrano w tym cieście wszystkie ogólnie dostępne na Sycylii składniki. W Polsce też nie będziemy mieć problemu, aby je przygotować.
Początkowo cassata siciliana była wypiekana przez sycylijskie zakonnice na święta wielkanocne. Sycylijskie przysłowie mówi: Tintu è cu nun mancia a cassata a matina ri Pasqua – Nędzny, kto nie je cassaty w poranek wielkanocny. To ciasto można przygotować nawet na dwa – trzy dni przed świętami i przechowywać w lodówce.
Składniki na włoski sernik wielkanocny
Proporcje na tortownicę 26 cm lub keksówkę 30-x12 cm, wygodniej jest przygotować to ciasto w keksówce.
- Składniki na ciasto
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielone
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub rumu
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie serowe
- 800 g świeżego sera ricotta, ale w ostateczności możesz zastąpić zmielonym serem sernikowym
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu z wanilii
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- po 50 g rodzynek czarnych suszonych i kandyzowanych owoców lub drobno posiekanych migdałów
- ulubione kandyzowane owoce do dekoracji
- Poncz
- 90 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 70 ml likieru pomarańczowego.
- Lukier
- 2 białka jaj
- 300 g cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy
- opcjonalnie barwnik spożywczy (żółty, zielony lub inny ulubiony kolor)
Przepis na cassata siciliana
- Ciasto
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna, nie przerywając ubijania, stopniowo, po 1 łyżce dodawaj cukier, a następnie kolejno po 1 żółtku. Ubijaj około 1 minuty po każdym dodanym żółtku, a po ostatnim dodaj esencję waniliową i ubijaj jeszcze 3-4 minuty.
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Dodawaj niewielkimi partiami do ubitej masy, mieszając delikatnie po każdej dodanej porcji mąki.
- Keksówkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w tortownicy, to papierem do pieczenia wyłóż tylko dno formy. Boków tortownicy nie musisz natłuszczać.
- Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra – dół i piecz przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na około 10 minut, a następnie wyjmij je z formy odwracając ją do góry dnem, tak, aby wierzch ciasta znajdowała się na spodzie. Pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekrój ciasto na 3 lub 4 blaty.
- Masa serowa
- Zmiel ricottę w maszynce do mięsa, dokładnie tak samo, jak na polski sernik. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i ekstrakt (aromat) pomarańczowy. Utrzyj całość na jednolitą masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszaj i odstaw ser do lodówki na minimum godzinę.
- Poncz
- Wymieszaj likier pomarańczowy z sokiem pomarańczowym.
Składanie i zdobienie Cassata Siciliana
Składanie i zdobienie Cassata Siciliana to kluczowy etap, który nadaje temu włoskiemu sernikowi jego charakterystyczny wygląd i wyjątkowy smak. Po przygotowaniu wszystkich elementów, takich jak biszkopt, krem z ricotty oraz kandyzowane owoce, przychodzi czas na złożenie deseru w harmonijną całość. To moment, w którym możesz uwolnić swoją kreatywność, tworząc z Cassaty prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.
- Łączenie ciasta
- Przekrój ciasto na trzy lub cztery blaty równej grubości. Formę w której piekłaś ciasto wyłóż folią aluminiową.
- Na dno formy połóż pierwszy blat, jeśli piekłaś w keksówce, na dno połóż najwęższy blat.
- Na blat nałóż 1/3 masy serowej, jeśli masz trzy blaty, to nałóż połowę sera. Wyrównaj wierzch, połóż kolejny blat, nasącz go ponczem i nałóż porcję sera. Postępuj tak samo z kolejnymi blatami. Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto. Przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia, obciąż deseczką, i wstaw na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmij ciasto z formy, odwracając ją do góry dnem. Zdejmij z ciasta folię aluminiową.
- Przygotuj bardzo gęsty lukier
- Wszystkie składniki lukru umieść w misie miksera i za pomocą mieszadeł do ciasta (nie używaj ubijaka do piany) ucieraj na najniższych obrotach przez około 15-20 minut.
- Rozprowadź lukier równą warstwą na górze i bokach ciasta.
Po więcej pysznych inspiracji i doskonałej jakości składników zapraszamy do naszego internetowego sklepu tureckiego!