Wielkanocna babka drożdżowa to klasyk, który co roku gości na świątecznych stołach, zachwycając swoim puszystym wnętrzem i delikatnym smakiem. Sekret udanej babki tkwi w odpowiednio dobranych składnikach i starannie przeprowadzonym procesie przygotowania. W naszym artykule zdradzamy, jak krok po kroku upiec idealną babkę drożdżową, która będzie nie tylko pięknie prezentować się na stole, ale przede wszystkim rozpływać się w ustach.
Składniki potrzebne do drożdżowej babki wielkanocnej
Proporcje na formę do babki z kominem o średnicy 26 cm lub keksówki o wymiarach 30×12 cm.
Starter do babki drożdżowej
Do przygotowania dzień przed pieczeniem.
- 100 ml letniej wody o temperaturze około 30-35 stopni
- 100 g mąki pszennej uniwersalnej
- 10 g świeżych drożdży lub 3 g suchych drożdży.
Rozpuść drożdże w letniej wodzie drożdże, dodaję mąkę i wymieszaj, nie powinno być żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Składniki do ciasta na babkę drożdżową
Do przygotowania w dniu pieczenia.
- cały starter
- 210 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 jajka
- 60 g miękkiego masła posiekanego na małe kawałki
- 70 g cukru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 25 g świeżych drożdży, ale może zastąpić dodając 8 g suchych drożdży,
- duża szczypta soli
- pół szklanki rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki domowej smażonej skórki pomarańczowej.
Najlepszy przepis na babkę drożdżową na Wielkanoc
- Do misy ze starterem dodaj drożdże i pozostałe składniki z wyjątkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Wyrabiaj na najniższych obrotach miksera hakiem do ciasta przez około 15 minut.
- Przykryj misę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na podsypaną mąką stolnicę i ręcznie wgniataj w nie rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez około 35-40 minut.
Wielkanocna babka to specjalność krajów europejskich, w Turcji nie ma tradycji pieczenia babki, ale wiele tureckich ciast można upiec w takiej formie. Zapraszamy po nasz przepis na ciasto jogurtowe albo ciasto z pastą tahini, a także doskonałe składniki – turecki sklep online.