Turecka baklawa z miodem jest odrobinę mniej słodka niż jej odpowiednik z syropem cukrowym, ale z pewnością znacznie zdrowsza. Prawdziwa turecka baklawa (prawidłowa pisownia baklava) występuje w setkach wariantów. Różnią się one rodzajem nadzienia, syropami oraz metodami nakładania i formowania kolejnych warstw ciasta filo. Nasz dzisiejszy przepis jest klasyczną wersją tureckiej baklawy, ale słodzoną miodem, tak jak robi to wiele tureckich gospodyń.
Składniki tureckiej baklawy
- 250 g stopionego masła
- 1 opakowanie ciasta filo (470 g)
- nadzienie:
- syrop
- 150 ml tureckiego miodu wielokwiatowego
- 5-6 łyżek soku z pomarańczy lub cytryny
- 2 łyżki wody
Turecka baklawa z miodem przepis
- Zmiel orzechy wraz z cukrem i cynamonem blenderem, ale należy pamiętać, aby nie zmielić orzechów na proszek, a jedynie na malutkie kawałeczki.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Foremkę do ciasta smarujemy stopionym masłem. Tutaj możesz obejrzeć film jak zrobić baklawę
- Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki do baklavy, otwórz opakowanie ciasta filo, rozłóż ciasto i dokładnie przykryj je lekko wilgotną ściereczką, ponieważ bardzo szybko wysycha.
- Na dno posmarowanej masłem formy kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, wierzch posypujemy 1/3 posiekanych orzechów.
- Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem, i znowu nakładamy kolejne 2 płaty ciasta. Wierzch ponownie smarujemy masłem i posypujemy 1/3 orzechów. W ten sam sposób układamy ostatnią warstwę. Wystające poza formę brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy kolejne 2 arkusze ciasta.
- Tak przygotowaną baklavę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.
- Baklavę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące, ale nie przypalone.
- Miód i sok z cytryny lub pomarańczy podgrzewamy w rondelku.
- Gorącym syropem miodowym polewany lekko przestudzoną baklawę.
Ciekawostki o tureckiej baklavie
W Turcji baklava jest sprzedawana w specjalistycznych sklepach, które sprzedają ją od pokoleń. Niektóre miasta, zwłaszcza Gaziantep w południowo-wschodniej Turcji, są tak znane ze swojej doskonałej baklavy, że właściciele sklepów z baklawą w Stambule często reklamują się jako pochodzący z Gaziantep. Na szczególną uwagę zasługuje również baklava z regionu Morza Czarnego, która jest wytwarzana z orzechów laskowych.
Począwszy od czasów sułtana Sulejmana Wspaniałego , zwyczajowo wysyłano baklawę z pałacu do janczarów w piętnastym dniu ramadanu.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z naturalnymi kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.