Turecka baklawa z miodem

Turecka baklawa z miodem jest odrobinę mniej słodka niż jej odpowiednik z syropem cukrowym, ale z pewnością znacznie zdrowsza. Prawdziwa turecka baklawa (prawidłowa pisownia baklava) występuje w setkach wariantów. Różnią się one rodzajem nadzienia, syropami oraz metodami nakładania i formowania kolejnych warstw ciasta filo. Nasz dzisiejszy przepis jest klasyczną wersją tureckiej baklawy, ale słodzoną miodem, tak jak robi to wiele tureckich gospodyń.

Składniki tureckiej baklawy

  • 250 g stopionego masła
  • 1 opakowanie ciasta filo (470 g)
  • nadzienie:
    • 400 g drobno posiekanych ulubionych orzechów (mogą to być orzechy włoskie, pistacje, migdały, ale też orzechy laskowe) albo 700 g masy makowej z bakaliami, takimi jak rodzynki i orzechy.
    • 2 łyżeczki cynamonu
  • syrop

Turecka baklawa z miodem przepis

  1. Zmiel orzechy wraz z cukrem i cynamonem blenderem, ale należy pamiętać, aby nie zmielić orzechów na proszek, a jedynie na malutkie kawałeczki.
  2. Masło rozpuść w rondelku.
  3. Foremkę do ciasta smarujemy stopionym masłem. Tutaj możesz obejrzeć film jak zrobić baklawę
  4. Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki do baklavy, otwórz opakowanie ciasta filo, rozłóż ciasto i dokładnie przykryj je lekko wilgotną ściereczką, ponieważ bardzo szybko wysycha.
  5. Na dno posmarowanej masłem formy kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, wierzch posypujemy 1/3 posiekanych orzechów.
  6. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem, i znowu nakładamy kolejne 2 płaty ciasta. Wierzch ponownie smarujemy masłem i posypujemy 1/3 orzechów. W ten sam sposób układamy ostatnią warstwę. Wystające poza formę brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy kolejne 2 arkusze ciasta.
  7. Tak przygotowaną baklavę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.
  8. Baklavę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące, ale nie przypalone.
  9. Miód i sok z cytryny lub pomarańczy podgrzewamy w rondelku.
  10. Gorącym syropem miodowym polewany lekko przestudzoną baklawę.

Ciekawostki o tureckiej baklavie

W Turcji baklava jest sprzedawana w specjalistycznych sklepach, które sprzedają ją od pokoleń. Niektóre miasta, zwłaszcza Gaziantep w południowo-wschodniej Turcji, są tak znane ze swojej doskonałej baklavy, że właściciele sklepów z baklawą w Stambule często reklamują się jako pochodzący z Gaziantep. Na szczególną uwagę zasługuje również baklava z regionu Morza Czarnego, która jest wytwarzana z orzechów laskowych.

Począwszy od czasów sułtana Sulejmana Wspaniałego , zwyczajowo wysyłano baklawę z pałacu do janczarów w piętnastym dniu ramadanu.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z naturalnymi kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

4.4/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *