Tureckie ciasto brownie nosi nazwę islak kek czyli mokre ciasto. To wilgotna, obficie polana sosem czekoladowym wersja pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych smakołyku. Prawdopodobnie ciasto brownie powstało w 1893 roku i stanowiło poczęstunek dla kobiet uczestniczących w Światowej Wystawie Kolumbijskiej w Chicago. Jednak pierwsze przepisy opublikowano w prasie w 1899 roku. Nazwa brownie nawiązuje do charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru tego ciasta.
Składniki na ciasto islak kek tureckie ciasto brownie
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleko
- pół szklanki oleju
- 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- opcjonalnie posiekane orzechy lub migdały
- Polewa
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 100 g tureckiej czekolady drobno posiekanej
Przepis
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem.
- Dodaj mleko, olej i kakao i krótko zmiksuj.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Możesz też dodać posiekane orzechy lub migdały
- Blachę do pieczenia wysmaruj olejem i przelej do niej ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 do 30 minut.
- Kiedy ciasto się piecze przygotuj polewę. Wszystkie składniki polewy z wyjątkiem czekolady umieść w rondelku i zagotuj. Wyłącz płomień, dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a polewa będzie miała gładką, jednolitą konsystencję.
- Gorące ciasto pokrój na kawałki i polej polewą.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z naturalnymi kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.