Papryczki chili w miodowej marynacie zyskują niesamowity smak i aromat. Miód jest naturalnym konserwantem, który nie tylko hamuje rozwój drobnoustrojów, ale też nadaje marynowanej papryce przyjemną słodycz. Papryczki chili w zalewie miodowej są bardzo uniwersalnym dodatkiem do nieskończonej ilości potraw. Podkreślają smak każdej domowej pizzy i sałatek. Mogą być składnikiem marynat do mięsa i drobiu, którym nadają pikantną nutę. Możesz je także dodawać do duszonych warzyw, past warzywnych i mięsno-warzywnych oraz pasztetów, kanapek i burgerów.
Papryczki chili w miodowej marynacie
- 500 g papryczek chili w dowolnym kolorze,
- 500 ml wody
- 100 ml octu
- 100 ml naturalnego miodu
- pół łyżki stołowej soli kamiennej
- 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Przepis na paprykę chili marynowaną w miodzie
- Umyj paprykę, nakłuj każde chili w kilku miejscach wykałaczką i włóż do czystych wyparzonych wrzątkiem słoików.
- Umieść w garnku przyprawy, zalej wodą i gotuj, aż miód i sól całkowicie się rozpuszczą. Dodaj ocet, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i wyłącz płomień. Wyjmij czosnek i liście laurowe z zalewy.
- Zaleją papryczki gorącą zalewą i w miarę równomiernie rozłóż w słoikach pozostałe przyprawy czyli gorczycę i czarny pieprz.
- Zakręć słoiki i pasteryzuj około 10 minut.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.