Turecka zupa z bobu tzw. bakla çorbası, ma setki wariantów, które dość znacznie różnią się składnikami. W zależności od przepisu występuje w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mielonego mięsa. Niezmiennymi składnikami pozostają natomiast bób i jogurt, którym zabiela się zupę.
Bób jest bardzo ceniony w kuchni tureckiej, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale także wysoką wartość odżywczą. Oprócz zup, bardzo popularna jest także pasta z suszonego bobu, traktowana jako przystawka (tzw. meze).
Turecka zupa z bobu – składniki
- 250 gramów bobu
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie 100 gramów mielonej wołowiny
- około 1,25 litra gorącej wody lub bulionu
- 4-5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki
- sól, czarny pieprz i drobno posiekany koperek do smaku
Turecka zupa z bobu przepis
- Cebulę bardzo drobno posiekaj, bób pokrój na małe kawałki.
- W głębokim garnku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Opcjonalnie dodaj mieloną wołowinę i podsmażaj kolejne 10 minut.
- Dodaj pokrojony bób, mieszając smaż około 5-7 minut.
- Wlej gorącą wodę, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- W dużym kubku wymieszaj jogurt, żółtko i mąkę do uzyskania gęstej konsystencji.
- Do kubka wlej kilka łyżek gotującej się zupy, żeby zahartować jogurt. Wymieszaj i ponownie dodaj kilka łyżek zupy.
- Wlej zawartość kubka do garnka z zupą i mieszaj, aż zupa się zagotuje.
- Przed podanie posyp koperkiem lub szczypiorkiem
- W spolszczonej wersji zupę można zblendować na krem.
Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
Zdjęcia Ponyo Sakana