Turecki kebab Adana znany jest również jako kıyma kebabı co w tłumaczeniu oznacza kebab z mielonego mięsa. Te podłużny kebab nadziewa się na metalowe szpadki i grilluje, aż do chwili mocnego zrumienienia na popularnych w Turcji i na Bliskim Wschodzie grillach zwanych mangal. Nazwa pochodzi od Adany, piątego co do wielkości miasta Turcji.
Turecki kebab Adana
- 350 gramów mielonej wołowiny
- 300 gramów mielonej jagnięciny, ale można zastąpić wołowiną
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka mielonej tureckiej papryki pul biber
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub do smaku
- 1 łyżka pasty paprykowej biber salcasi
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
Przepis na Adana kebab
- Cebulę pokrój w malutką kostkę. Czosnek przeciśnij przez praską, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, pastą paprykową, olejem, natką pietruszki i pieprzem i odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
- Szpadki do szaszłyków posmaruj masłem.
- Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni, grzałka góra dół lub funkcja grill. Pod rusztem umieść blachę do pieczenia, ponieważ podczas pieczenia kebaba wycieknie trochę tłuszczu.
- Oklej mięsem szpadki formując kiełbaski o średnicy około 3 cm. Ułóż na ruszcie i piecz przez 20-25 minut, do mocnego zrumienienia. W połowie pieczenia, odwróć kebab na drugą stronę.
Opcjonalnie możesz usmażyć kebab z Adany na patelni grillowej.
Jeśli chcesz, możesz ułożyć na ruszcie przekrojoną na pół cebulę, pomidora, paprykę lub cienko pokrojone plastry bakłażana. Jeśli położysz chleb lavash na mięsie tuż przed gotowaniem, wchłonie on olej i wzmocni smak.
Ciekawostki o kebabie z Adany
Kebab Adana przygotowuje się z mięsa jagnięcego i tłuszczu z ogona, chociaż istnieje wiele odmian regionalnych. Wersja pochodząca z tureckiej prowincji Adana uzyskała w 2005 roku „kontrolowaną nazwę pochodzenia”. Podobne dania są przygotowywane także w sąsiednich regionach Turcji, a także w Syrii i Iraku.
Zgodnie z tradycją mięso na kebab Adana powinno być posiekane za pomocą specjalnego tasaka w kształcie półksiężyca zwanego zırh. Również dodawana do mięsa słodka papryka powinna być posiekana za pomocą zırh. Następnie mięso ugniata się razem z tłuszczem, solą i przyprawami i nadziewa na metalowe szpikulce. Adana kebab jest zwykle podawany na talerzu jako „porsiyon” lub zawijany w placek jako „dürüm”.
- Adana Durum – usmażony kebab zdejmuje się szpikulca i kładzie na dużym bochenku płaskiego chleba (przeważnie lavaş lub tırnak pidesi), dekoruje drobno posiekaną cebulą, pomidorami pokrojonymi w kostkę, natką pietruszki i doprawia szczyptą soli, kminku i sumaka, a na koniec zwija w długi rulon.
- Porsiyon podawany jest na płaskim chlebie w towarzystwie bardzo mocno uprażonych całych pomidorów, zielonej lub czerwonej papryki, cebuli, natki pietruszki i doprawia sumakiem.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
jestem właśnie w Turcji / Akyarlar w rejonie Bodrum /…jadłam ten kebab – niebo w gębie…ponad inne kebaby…opis dokładny , inne mi już nie będą smakowały , pozdrawiam !!!